hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2022. november 16. szerda   11:45
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
MTV Headbangers Ball: Vio-Lence, Xentrix, Whiplash, Artillery a Barba Negra Blue Stage-en
2022. november 27, Barba Negra Blue Stage



  Az igazi „headbanger”-ek és heavy metal fanok minden bizonnyal emlékeznek a legendás műsorra, az „MTV Headbanger´s Ball”-ra. Gyűjtője volt mindennek, ami fontos, neves metal volt. A 80-as évek megkerülhetetlen brandje ráadásul a negyedik szériáját indítja útnak élő turné formájában. A „Triple Thrash Treat” különösen népszerű műsor volt akkoriban, melyben három keményebb csapat szerepelt egymás után közvetlenül. Ezt a hagyományt viszi át élőben a turné, ezúttal a Vio-Lence, a Whiplash és az Artillery közreműködésével, hozzájuk csatlakozik még szintén headliner-ként a britek legendás thrash metal bandája, a Xentrix. Ez a rendezvény az elhalasztott 2021-es buli pótlása.
  
  Bár az amerikai thrash metal vonalat a „Négy Nagy” uralja le, a nyomukban loholó másod-harmadvonalnak is nagy szerepe volt abban, hogy a thrash metal műfaj alapjait letegyék és a stílus virágzásnak induljon a ’80-as években. Ide tartozik a Vio-Lence is, és mindenképpen fontos megemlíteni a csapatról, hogy itt kezdte a pályafutását Robb Flynn, aki később a Machine Head zenekart alapította meg és emelte fel világszintre. És már ekkor együtt játszott Phil Demmel-lel, aki aztán szintén a Machine Head egy fontos pillére lett egy időben.
  A Vio-Lence fontos albumokat tett le a színtérre, az 1988-as Eternal Nightmare, az 1990-es Opressing The Masses, az 1991-es Torture Tactics EP és az 1993-as Nothing To Gain sok felfutó zenekarnál hivatkozási alap volt. A ’90-es évek alternatív rock hulláma végül ezt a metal csapatot is elsöpörte, hosszas hallgatás és 1-1 újra összeállási alkalom után mostanra úgy tűnik, ismét feléledt a Vio-Lence. Ehhez az is kellett, hogy az énekes, Sean Killian felépüljön a pár éve diagnosztizált májproblémájából. Az énekesen kívül a klasszikus felállás dobosa, Perry Strickland szintén csatlakozott a csapathoz. Basszuson pedig a Fear Factory-ból ismert Christian Olde Wolbers játszik. Az újra feléledést az idén kiadott Let The World Burn EP-vel dokumentálták az utókornak.
  Phil Demmel mellett gitáron egy igazi underground nagyágyút, az Overkill legfontosabb számaiban is közreműködő Bobby Gustafson-t toborozták, azonban a nehezen összeférhető természetéről híres gitáros itt sem maradt meg sokáig, pont a mostani koncert előtt nemrég, 2022. októberben váltak meg tőle. De a Vio-Lence nem hagyja leállni az újra beindult gépezetet, így a 2021-ben elmaradt turnét most november 27-én pótolják a Barba Negra Blue Stage-en.
  
  Főbandaként csatlakozott még a felálláshoz a hasonlóképpen a ’80-as évek végén, ’90-es években alkotó thrash csapat, a Xentrix. A műfajt a csúcskorszakban elsősorban az amerikai bandák dominálták, Európában pedig a német teuton csapatok szilárdították meg a státuszt. A Xentrix azonban Nagy-Britanniából származik és ott pár más csapat mellett szintén a műfaj fontos bandái közé küzdötték fel magukat. A csapat fénykorához a Shattered Existence, For Whose Advantage?, Kin és Scourge lemezek tartoztak, de a ’90-es évek alternatív hullámát végül ez a banda sem élte túl.
  Hosszú hallgatás után aktivizálódtak újra, a 2019-es Bury The Pain album képében egy remek visszatérést produkáltak. Idén pedig megjött az új lemez, a Seven Words, így mondhatjuk, hogy a Xentrix ismét megszilárdította a pozícióját.
  
  Sokan mondják, hogy bár az amerikai „Nagy Négyes” az, aki szintet lépett a thrash műfajban és a legnagyobb, legismertebb bandákká váltak, de az így lekörözött pályatársak közül volt nem egy, akik legalább annyira izgalmas és kiemelkedő dalokat, albumokat tettek le az asztalra, és talán igazságtalan is, hogy ezek a bandák sosem érték el a jogos elismertséget. Ezek között szokták emlegetni a Whiplash-t is, akik nem a műfaj bölcsőjéből, a san franciscoi Bay Area-ból származnak, hanem New Jersey-ből. A csapat első albuma, a Power And Pain igazi thrash metal mestermű, ezt és a soron következő Ticket To Mayhem és Insult To Injury albumokat szokták banda legnagyobbjai között emlegetni. A csapat pályája innentől nem volt stabil, bár kiadtak további albumokat, a korábbi sikereket már nem tudták megismételni. Később újra összeálltak egy rövidebb időre, ennek lett az eredménye a korrekt iparosmunkának tekinthető 2009-es Unborn Again album, de tartósan ezzel se tudtak megmaradni a színtéren. Hosszas tetszhalotti állapot után 2015-ben a folytatás mellett döntöttek, sőt új albumot is terveznek, amely 2023-ban láthat napvilágot.
  A Whiplash arról is híres, hogy dobos fronton mindig is nagyon erős tagságuk volt. Ezt bizonyítja, hogy az alapító dobos Tony Scaglione rövid időre a Slayer-ben is megfordult, utódját, Joe Cangelosi-t pedig a Kreator szerződtette le egy album erejéig. Ma az Overkill hasonlóan kiváló képességű ex-ütőse, Ron Lipnicki püföl náluk.
  
  A maguk idejében underground elismertséget szerző csapatok mellett titkos kiválóság a Dániából származó Artillery, akiket viszont sokan az egyik legalulértékeltebb thrash metal zenekarnak tartanak. A banda sosem tudott megkapaszkodni az ismertségben, pedig a pályaívük a Fear Of Tomorrow és a Terror Squad albumok után egy igazi mesterművet tettek le az asztalra az 1990-es By Inheritance képében. A csapat kompromisszummentes thrash metalt játszik, azonban a kezdetektől fogva jelen van náluk egy nagyon érdekes, keleties, arabos, indiai hangulatú dallamvezetés, ami sok nótájukat átszövi. Ez a különlegesség, illetve a kiváló dalszerzési képesség mindenképpen megérdemli az elismerést, a csapatnak azonban sosem sikerült az áttörés és határozatlan időkig el is némultak olykor.
  Visszatéréssel megpróbálkoztak az 1999-es B.A.C.K. albummal, majd pedig 2009-ben a When Death Comes-zal, amely egy annyira bivalyerős lemez lett, hogy újra pályára állította az Artillery-t. Bár továbbra is afféle titkos csemege maradtak a thrash metal fanatikusok körében, innentől folyamatosan szállították az újabb és újabb albumokat, legutoljára a 2021-es XI címűt.
  
  A november 27-i este egy igazi underground kuriózum lesz, csemege azoknak, akik a thrash metal hőskorának másodvirágzását képviselő bandák koncertjét szeretnék látni. Akik ráadásul többször is a feloszlás, háttérbe vonulás mellett döntöttek, így különösen nagy dolog, hogy ma 2022-ben újra láthatjuk őket a színpadon, ráadásul együtt. A Vio-Lence, Xentrix, Whiplash és az Artillery a Barba Negra Blue Stage-en (vagyis a régi Barba Negrában, a Neumann János utcában) visszahozza egy időre a késői ’80-as, korai ’90-es éveket.
  
  Vio-Lence
  Xentrix
  Whiplash
  Artillery
  Barba Negra Blue Stage
  2022.11.27.
  Jegyek
  6999 Ft - elővételben
  7999 Ft - a koncert napján és a helyszínen
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 charlize theron    mr. papagiorgio    charlie    bad teacher    dörner györgy    kmfdm    british sea power    just go with it    youth violence    adrien brody    witkin    arbat    blahalusiana    billy talent    eluveitie    laár andrás    tintin    miloopa    them crooked vultures    wolfheart    xandria    brittney jones    audun kleive    swashbuckle    cloud 9+  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!