hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2022. november 24. csütörtök   10:52
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity a Barba Negra Red Stage-en
2022. december 12, Barba Negra Red Stage



  Év végére is beesik egy nagyon komoly turnécsomag, már akik a melodikus death metal híveinek vallják magukat. Ismét eljön hozzánk Finnország melodikus death metal nagykövete, az Amorphis, a svájci kelta folk és a melodic death ötvözését csúcsra járató Eluveite, a göteborgi death metal stílusteremtő csapatának számító Dark Tranquillity és a Magyarországon szintén nem először járó német death metal csapat, a Nailed To Obscurity. December 12-én a csepeli Barba Negra Red Stage fogadja az érdeklődőket, akik a súlyos fémzene nagyjait szeretnék élőben látni.
  
  Az Amorphis-nak többszöri sikerszériája is volt, amit csak a legritkább esetben mondhatnak el magukról a hosszú múltra és több (zenei és személyi) fordulatra visszatekintő zenekarok. A csapat első sikereit a ´90-es évek közepén megjelent Tales From The Thousand Lakes és Elegy lemezekkel aratta, amelyek a csipetnyi folk hangulattal átitatott melodikus death metal nevezetes művei voltak akkoriban. Néhány rajongó számára furcsa volt az ezredforduló környéki lemezek kissé könnyedebb hangulata, másoknak viszont pont hogy ezek a lemezek lettek a kedvencei.
  Tomi Joutsen énekes csatlakozásával újabb sikerszériába váltott a csapat, a vele készült lemezeket egytől egyig klasszikusoknak tartják a rajongók. Talán az Eclipse, Silent Waters, Skyforger hármasa mondhatók a legkiemelkedőbb lemezeknek az újkori időszakból, de igazából bármelyik album remek hallgatnivaló a finn melodikus death metal rajongóinak számára, ahol egyaránt jelen van a hörgős ének, a lágy dallamok, a vaskos, kemény gitárriffek, a finoman andalító szólók, és a Kalevala világát megidéző melankolikus, tipikusan finnes népzenei hatás.
  Bár az Amorphis egyenletesen tartja a színvonalat, még ebből is kiugró lett a 2015-ös Under The Red Cloud lemez, amelyet a rajongók sokadszori csúcspontként emlegetnek a zenekar karrierjében, valamint a rá következő Queen Of Time se lett kevésbé jó. A csapat legfrissebb albuma az idén megjelent Halo, amivel tovább folytatják a jól megszokott Amorphis-os zenei hagyományokat.
  
  
  Új szintre emelte a kelta folk metalt a 2002-ben alakult zürichi Eluveitie zenekar. A csapat szinte minden folkos dallamot élőben szólaltat meg a koncerteken, ahol különleges hangszerek sokasága bukkan fel, ám a központi szerep mégis skót dudáé, mely szinte egyenrangú a produkcióban a hagyományos, elektronikus hangszerekkel. A skót duda mellett azonban többek között felbukkan harmonika, mandolin, hegedű is az Eluveitie unikális muzsikájában, furulyát és csellót pedig a 2013-ban csatlakozott Nicole Ansperger szólaltatja meg. Az akusztikus hangszerek remekül egészítik ki a metalos elemeket, az extrém férfi, illetve a tiszta női vokálokat. 2016-ban teljesen kicserélődött a csapat tagsága, Chrigel Glanzmann énekes új arcokkal töltötte fel a létszámot, de a zenével nem tért le a járt útról.
  A csapat első lemeze 2006-ban jelent meg Spirit címmel, és ezzel a koronggal, valamint az egy évvel később kiadott Slania című albummal azonnal bekerültek a legnépszerűbb folk metal bandák közé. A következő sorlemezekkel megszilárdították az addig elért pozíciójukat, ám a 2012-es Helvetios lemezzel még feljebb jutottak a ranglétrán. A rá következő Origins szerzeményei a kelta mitológia történeteit eleveníti meg.
  
  Az utolsó teljes értékű nagylemez a 2019-ben megjelent Ategnatos, amely a csapat sokoldalúságát mutatja meg, amelynek a lágyabb hangjait a csodálatos torkú Fabienne Erni énekesnő szolgáltatja. Az Eluveitie azóta új nagylemezt nem adott ki, de pár különálló dalt közzétettek, így az Aidus és az Exile Of The Gods című szerzeményeket. Az Eluveitie híresen jó koncertbanda, így élőben sem fognak csalódást okozni.
  
  
  A Dark Tranquillity a melodikus death metal műfaj nagy veteránja, akik a Skydancer című első albumukkal robbantak be a metal színtérre. Az idők során jónéhány nagylemezt készítettek, de ezek színvonalai mindig megütötték a mércét. Bár árnyalatnyi és megközelítésbeli különbségeket mindig lehetett találni, a Dark Tranquillity megbízhatóan tartotta magát mindig is a műfaj élmezőnyébe. Legsikeresebb albumaik, a Damage Done (2002), a Character (2005), a Fiction (2007) után is képesek voltak folytatni a sikersorozatot.
  Legutolsó albumukat, a 2020-ban megjelent Moment-tet idén mutatták be nálunk, az Ensiferum társaságában, így részükről egyfajta újrázásnak tekinthető a mostani koncert. A Dark Tranquillity a rendkívül szimpatikus Mikael Stanne frontember vezényletével a göteborgi death metal hőskorát fogja visszaidézni.
  
  
  Németországból jön a Nailed To Obscurity, akik szintén nem mai banda, 2005-ben alakultak és azóta 4 nagylemezt adtak ki. A legutolsót, a 2019-ben megjelent Black Frost-ot mutatják be ezúttal a magyar közönségnek.
  
  A H-MUSIC, a ROCK1 és a BARBA NEGRA bemutatja:
  Amorphis - Eluveitie - Co-Headline Tour
  Vendégek:
  Dark Tranquillity
  Nailed to Obscurity
  Facebook esemény
  
  2022.12.12.
  Barba Negra Red Stage
  Budapest – XXI. kerület
  Szállító u. 3.
  
  Jegyek:
  9999 - early bird
  10999 - elővételben 2022.11.30-ig
  11999 - elővételben 2022.12.11-ig
  14999 - a koncert napján és a helyszínen
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gedeon    redrum inc.    gallows    as i lay dying    szabó balázs    jackie chan    steve carell    wintersun    black francis    Őrült    mike watt    amaranthe    nyócker    valentin nap    badacsonytördemic    stian westerhus    aetherius obscuritas    dance or die    rock show    szabad az Á    cavalera conspiracy    skalar    urne    morbid angel    cryptopsy  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!