hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2023. április 3. hétfő   06:24
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Müpa ad otthont a legújabb Kolodko-szobornak


  18. születésnapja alkalmából az idén nagykorúvá érett ikonikus intézmény különleges alkotással lepi meg közönségét: a Müpába látogatókat márciustól egy Kolodko Mihály-szobor fogadja. A művész a bronzból készült fejhallgatót a Müpa bejáratánál helyezte el, az alkotás a „Füles” fantázianévre hallgat.
  
  A Müpa előtti főlépcső korlátjára csempészett szobor nemcsak egy zseniális művész alkotása, de üzenetet is hordoz. Minden zene- és kultúrarajongót arra biztat, hogy fejhallgatóját és napi gondjait bátran hagyja kint, mert a nagy múltú kulturális intézménybe belépve olyan élő zenei élményt kap, ami semmihez sem fogható. Kolodko Mihály bronzból készült művéből folyamatosan zene szól, s a tizenöt zenemű között olyan valódi csemegéket találunk, mint Beethoven C-dúr zongoraversenye Vásáry Tamás előadásában vagy Richard Strauss Négy utolsó éneke Rost Andrea tolmácsolásában, de a könnyűzene kedvelőire gondolva Palya Bea és Avishai Cohen is megszólal a szoborból.
  
  A 18. születésnapját ünneplő kulturális központ világviszonylatban is kiemelkedő kínálata, a kulturális innováció terén az eltelt közel két évtizedben elért eredményei nemcsak a kultúrára éhes nézők, de a legelismertebb alkotók és előadóművészek számára is garanciát jelentenek a magas minőségre. Közönségét közösségé formálta, működése inspirációt jelent az alkotók számára. Ennek bizonyítéka a Müpa új ékessége, a mostantól mindenki által megcsodálható Kolodko-fejhallgató.
  
  Kolodko Mihályt szerethető köztéri szobrai tették országszerte ismertté és népszerűvé. Alkotásai a street art (utcaművészet) hagyományába illeszkednek, így azok helyszínei is mindig jelentést hordoznak. Az első szobrocskák a művész szülővárosa, Ungvár közterületeire kerültek ki, majd miután a szobrász Budapestre költözött, alkotásai a fővárosban is megjelentek, jelenleg már több mint harminc Kolodko-szobrot fedezhetünk fel Budapesten. A szerethetőség és népszerűség azzal is magyarázható, hogy Kolodko több alkotása az 1970-es, 1980-as évek magyar rajz- és bábfilmfiguráit – a Főkukacot A nagy ho-ho-horgászból, Mekk Eleket vagy a kockásfülű nyulat – eleveníti meg.
  Kolodko a fejhallgató-installáció előtt is készített zenei témájú alkotásokat. A Liszt Ferencet ábrázoló szobrok a világ négy különböző városában, többek között Budapesten is megtalálhatók, Bartók-szobrait pedig két kárpátaljai városban, Ungváron és Nagyszőlősön lehet megtekinteni.
  Alkotásai a városnéző túrák közkedvelt állomásai, így vélhetően a tavasz és a jó idő eljövetelével a Müpa előtt is rendszeresen összegyűlnek majd a kultúrarajongók, és egyre több fényképen fog szerepelni a legújabb Kolodko-szobor.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 diablo swing orchestra    good knives    natalie cole    agregator    archetype    special providence    master boot record    nullus sum    ladytron    southern oracle    of earth    the rotted    amott    chaos of disorder    jack of heart    samiam    élek és szeretek    filter     született feleségek    taking back sunday    shrinebuilder    hellripper    distillator    red sparowes    paul walker  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!