hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2023. május 19. péntek   06:26
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai


  Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2023. június 9-én este Balatonfüreden a Kisfaludy galériában kerül majd sor. A június 7-10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő legnagyobb hazai filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan klasszikusokat láthat majd a közönség, mint a Meteo, az Eltávozott nap vagy a Macskafogó.
  
  Az idén 80. születésnapját ünneplő Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1960-ban az Állami Balettintézetben végzett mint balettművész, 1968-ban pedig színművész diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályafutását a Thália Színházban kezdte, majd a Nemzeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, a József Attila Színházban volt tag. 1991-től 1999-ig a Família Kft. című sorozat állandó főszereplője volt. 2014-től az Újszínház tagja. Több mint ötvenéves pályafutása során közel kétszáz film- és színházi darabban játszott, köztük olyan emlékezetes alkotásokban, mint az Álmodozások kora, az Ajándék ez a nap, a BUÉK vagy a Boldog születésnapot, Marilyn!.
   A fesztiválon Monory Mész András ritkán vetített 1989-es Meteo című kultfilmjében és Szabó István Te című felejthetetlen lírai filmetűdjében június 10-én 11 órakor láthatja őt a közönség a veszprémi Hangvillában.
   Mészáros Márta Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett érdemes művész, a Magyar Mozgókép Mestere. 1935-1946 között a Szovjetunióban élt. Szobrászművész apja, Mészáros László a sztálini tisztogatások áldozata lett. Gyerekkorának ezt a fejezetét később a Napló-sorozatában dolgozta fel. Ő az első jelentős magyar női rendező, filmjei többségében is női sorsokat mutatott be. 1975-ben az Örökbefogadásért elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén, a keleti blokk művészei közül az elsőként, és egyben az első női rendezőként. A Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek című filmjeit Cannes-ban díjazták, utóbbi nagydíjas lett, a Napló szerelmeimnekért pedig megkapta az Ezüst Medvét. Eltávozott nap című 1968-as filmjét Kovács Katival a főszerepben június 7-én 15 órakor az Expresszóban vetítik.
   Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. 1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Friss diplomásként a Kaposvári Csiky Gergely Színháznál helyezkedett el, majd megfordult a debreceni, a miskolci és a kecskeméti társulatoknál is.1979-től 2013-ig, két év megszakítással a Vígszínház tagja volt, 1989-től 1991-ig, majd 2013-tól 2016-ig a budapesti Nemzeti Színház tagjaként dolgozott. Népszerűségét a filmes szerepeinek is köszönheti, emlékezetes alakítást nyújtott többek közt a Zimmer Feriben, a Csinibabában és az Üvegtigris-filmekben, de Robert De Niro, Jack Nicholson vagy Clint Eastwood magyar hangjaként is sokan kedvelik. Három friss filmjével, a Hadik – Hangvilla, június 8-án 20.30-kor, Az énekesnő – Fotonban, június 10-én 15.30-kor –, és Akik hazára voksoltak - Fotonban, június 10-én 21.30-kor - vetítésével tiszteleg előtte a fesztivál.
   Romwalter Béla (Richy) fővilágosító, producer, a Sparks vállalat alapítója. 1966-ban került a Magyar Televízióhoz világosítóként. Az ott eltöltött 25 év alatt többszáz produkcióban vett részt, dolgozott többek közt Jancsó Miklóssal, Makk Károllyal, Sándor Pállal és Szinetár Miklóssal. 1991-ben az amerikai HBO koprodukciójában készülő Sztálin forgatásán ismerkedett meg az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal. 1992-ben közösen alapították meg a SPARKS céget, amely világítástechnikai szolgáltatásban és kamerakölcsönzésben máig piacvezetőnek számít és immár a fővilágosítók képzésében is részt vesz. A fesztiválon a világhírű operatőr fényképészi munkásságát mutatja be Szakonyi Noémi Veronika Fényképezte Vilmos Zsigmond című filmje, melynek producere Romwalter Béla. Június 9-én 21.15-kor az Expresszóban láthatja a közönség ezt a nagyon ritkán vetített alkotást.
   Az idén 80 éves Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész. A filozófia–esztétika szak elvégzése után a Pannónia Filmstúdiónál, később pedig a Filmvállalatnál helyezkedett el. Kezdetben rajzoló volt, majd mozdulattervező és rendező. 1995 és 2005 között a Stúdió II. Kft. egyik tulajdonosa és rendezője is. Első saját rövidfilmje – mely a június 10-én 20 órakor Balatonalmádiban a Wesselényi Strandon a Tartsunk kutyáttal együtt fesztiválon is látható lesz -, a Modern edzésmódszerek számos hazai és nemzetközi fesztiváldíjat nyert. Olyan közkedvelt sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv, de ő rendezte a kultikus Macskafogót is, amelyet világszerte nagy sikerrel vetítettek és most a fesztiválozók is újra megtekinthetik nagyvásznon.
  
  A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. Idén június 7-10. között a legújabb magyar alkotásokkal, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel várja a közönséget Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nucleanus    sherlock homes    sc.art    orden ogan    onerepublic    nuclear beast    trousers    keeper of dreams    szegedi ifjúsági napok    winniped    thornwill    fészer    roses    fran palermo    battleship    emilrulez    dog eat dog    kill whit hate     j.j. abrams    sárvári zita    ivan & the parazol    babák    sons of apollo    blues    jinjer  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!