hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2024. június 3. hétfő   06:21
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A mesemondás revival mozgalom
Egy éves a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség

  „Magyarországon jelenleg néhány száz mesemondó van, de több ezerre lenne szükség!” – hangzott el a Világszárnya születésnapi rendezvényén
  
  A magyar népmesét, a hagyományos mesemondást és a szövegfolklórt népszerűsíti a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség, amely megtartotta születésnapi rendezvényét. Tagszervezetei másfél évtized óta a népmesemondás megfelelő elismertsége, népszerűsítése terén tesznek erőfeszítéseket - egy éve már szervezett közösség formájában, a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség keretei között. Az eseményen beszédet mondott Kovács Marianna mesemondó, a szövetség tiszteletbeli elnöke – A Népmese napjának életre hívója. Mesés-díjjal, egy festett tulipános ládával ismerték el dr. Agócs Gergely és Raffai Judit a mesemondó-mozgalom elindításért tett munkáját. Tisztelettel köszöntötték Kóka Rozália Magyar Örökség díjas mesemondót,„a mesék királynőjét”, majd Pintér Zsolt elnök bemutatta a hagyományos mesemondás történetét és új útjait, hangsúlyozva, hogy „Magyarországon jelenleg néhány száz mesemondó van, de több ezerre lenne szükség!
  
  „A táncházmozgalom most múlt 50 éves. Általa a zenei és táncos hagyományok, a népi iparművészet széles körben ismertté váltak; számos fesztiválon megjelentek. Sajnos a szövegfolklór, a mesemondás egyelőre kevésbé jut el az emberekhez, pedig ugyanúgy szerepelhetnének mesemondók a fesztiválokon, mint népi zenekarok, vagy kézművesek. Régen a falvakban majd’ minden ember tudott táncolni és sokan énekelni, páran játszottak hangszereken is, de mesemondó csak egy vagy kettő akadt. Eredetileg a mesék szóban éltek, majd bezártuk őket könyvekbe, így megőrizve azokat, a mi mozgalmunk egy revival mozgalom, ismét élőszóban mesélünk, ahogy egykor.
  
  A szövetség legfontosabb céljának azt tartja, hogy minél több ember hallgathasson élőszóban népmesét, minőségi előadás formájában. Ennek érdekében a mesemondó tanfolyamok, műhelyek feltérképezését, népszerűsítését feladatának tekinti. A tapasztalatokat összegyűjtve gyakorlatorientált képzéseket hoznak létre és tesznek elérhetővé a pedagógusképzésben, az egész Kárpát – medence területén. A Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének tagjaként is igyekszik annak- sok büszkeségre okot adó- folklór tevékenységét gazdagítani. 
   
  Magyarországon néhány évtizede indult el az élőszavas mesemondás mozgalomként. Kovács Marianna húsz évvel ezelőtti kezdeményezésére meghirdette a Magyar Olvasástársaság A népmese napját szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján. 17 éve megszületett a Hagyományok Háza képzése, „Magyar népmese – hagyományos mesemondás” néven. Dr. Agócs Gergelynek és Raffai Juditnak köszönhetően, a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nemzeti jegyzékébe bekerült a Hagyományok Háza „Magyar népmese – hagyományos mesemondás” című módszertan.
  
  Idővel kialakult egy mesemondó civil mozgalom is, számos szervezet jött létre, akik szintén az élőszó erejét kívánták erősíteni. A Világszárnya ezeket a szervezeteket kívánja összekapcsolni, mert úgy gondolják, hogy együtt hatékonyabban tudják képviselni közös céljaikat. Céljaik között szerepel a magyar mesemondók érdekképviselete, a magyar népmese, mint szellemi kulturális örökség népszerűsítése, képzésekkel erősítése, és a mesemondással foglalkozó tagszervezetek segítése.
  
  A Szövetségnek jelenleg a Kárpát-medence szinte minden részéről vannak tagjai, így hat magyarországi tagszervezetet, két erdélyi-, egy felvidéki- és egy vajdasági tagszervezetet számlál, és több mint negyven mesemondót képvisel, akik közül legtöbben évtizedek óta művelik a hagyományos mesemondást. A mesemondó az, aki bármilyen közönségnek tud mesét mondani mesemondásra alkalmas környezetben, így akár egy fa alatt egy fesztiválon körbevéve a hallgatósággal, akár egy jurta intimebb közegében meg tudnak szólalni a mesék, ahogy a felnőtteknek szóló mesekocsmák is egyre népszerűbbek. Sokan keresik és sikerrel művelik a mesemondás új útjait, visszacsempészve a családok életébe a meséket, ilyen törekvések közé tartoznak az országban több helyen kialakított meseutak.
  
  A mesemondó mozgalomról tömören: Hagyományátadó és egyben megújuló, azaz revival mozgalom. A határon túli területeken az anyanyelv megőrzésében, vagy - gondolván a szórványvidékekre - visszatanulásában is fontos szerepet játszik. A mozgalom mesemondói úgy mesélnek, ahogy régen meséltek a falvakban; céljuk elsősorban a szórakoztatás. Bár a hagyományos mesemondók általában ismerős közösségnek meséltek, a maiak sokszor találkoznak teljesen ismeretlen közönséggel, a gyakorlat mégis hasonló. Egy jó mesemondó sokféle mesemondásra alkalmas közegben meg tudja találni a hangot a hallgatósággal, amennyiben saját egyéniségét viszi bele a mesélésbe.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. október 23.
Jön! Arch Enemy, In Flames és Soilwork
2024. október 24.
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
2024. október 26.
Szakcsi Jazz Egyesület: A magyar jazz generációi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Majdnem punkzenekar lett az R-GO, legnagyobb slágerükkel a Hungáriának üzentek
Kemény Lili a 10. Margó-díjas
Őszi Margó Irodalmi Fesztivál
MVM Classic&Club: Éjszaka a lokálban – mámoros zenei élmény a MOMKULT-ban
Budapestre érkezik a MERITA-projekt Európa válogatott vonósnégyeseivel
Rekordszámú jelölés érkezett a Prima Primissima díjra
Négy magyar munka is díjat kapott a legrangosabb designversenyen
drMáriás - A belső emigráció képei
 kiemelt 
TARJA – Dark Christmas Tour 2024
  
A szimfonikus rock királynője, Tarja Turunen egy felejthetetlen karácsonyi koncerttel tér vissza Budapestre! December 21-én a MOM Kult színpadán varázsol el minket sötét, drámai hangulatú karácsonyi dalaival, amelyek a Dark Christmas album különleges világát idézik meg

Parkway Drive koncert 2025-ben Budapesten!
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jens bogren        charlotte sands    killed with hate     rém hangosan és irtó közel    dresch mihály    nagy dávid    gurd    atkinson    barbra streisand    az élet fája    anima sound system    ozone mama    facebook    bejelit    bővebb információk:    the tourist    rowan atkinson    rachel mcadams    leander kills    megazetor    wendigo    haemorrhage    colin hanks    darkrise  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!