hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. október 7. péntek   11:39
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Vital Remains, Bloodride, Requiem, Blood Rainbow
2005. szeptember 07. - Kék Yuk

  Szeptember elején a Kék Yukban egy kellemes koncerten vehettek részt a death metal stílus rajongói. Az amerikai Vital Remains zenekar mellett még a svájci Requiem, a finn Bloodride és a magyar Blood Rainbow léptek fel. A koncertek jó hangulatban zajlottak, kiváló produkcióknak lehettünk szem- és fültanúi.
  
  A hazai Blood Rainbow fellépése nyitotta az estét. A 2002-ben alakult banda első lemeze Lethal Message címmel jelent meg 2004-ben. A dallamos és a durva death metal stílust vegyítik a srácok, mindezt komplex felépítésű dalszerkezetekkel megoldva. A zenekart kiváló zenészek alkotják: Flo és Hóhér gitárosok precízen hozzák a gyors death metal tekeréseket és a dallamosabb, göteborgi témákat is. Vigh Endre dobos, akit a Gholgoth-ból is ismerhetünk, vitán felül az egyik legjobb hazai ütős. A mostani koncertjük kicsit rövidre sikerült, a rendelkezésükre álló kb. 20 percben főként a Lethal Message című albumról játszottak. A koncert rövidsége ellenére egy jól összeválogatott számokból álló, remek fellépést adtak.
  
  Ezután a death metalt játszó svájci Requiem programja következett. Az 1997-ben megalakult zenekar első kiadványa egy 5 számos mini-CD volt Nameless Grave címmel. Az első nagylemezük, a Formed At Birth 2003-ban látott napvilágot. A második album Government Denies Knowledge címmel fog megjelenni a közeljövőben. Az öttagú svájci gárda nagy lendülettel fogott bele a háromnegyedórás koncertbe, és egy tisztességes death metal pusztítást vezettek elő a rendelkezésükre álló műsoridőben. Michi Kuster, a vékonydongájú énekes nagy beleéléssel hörögte végig a dalokat, és lelkesen buzdította a közönséget. Ralph és Philipp gitárosok teljesítményére sem lehetett panasz, hajszálpontosan szállították a pusztító floridai death metal riffeket. A Reto Crola dobos és Ralf Winzer basszusgitáros alkotta ritmus-szekció pedig magabiztosan hozta az alapokat. A kicsit koszos hangzáskép is tökéletesen illeszkedett a zenéhez. Főként a Formed At Birth-ről játszottak, de elővettek egy-két új számot is a hamarosan megjelenő lemezről. Az egyetlen probléma a bandával kapcsolatban csak az, hogy nagyon sablonos dalszerkezetekkel dolgoznak. Sajnos az egyéniség hiányzik a számaikból, már ezerszer hallott témákból épülnek fel a dalaik. Ettől függetlenül egy jó koncertet adtak.
  
  A német Maledictive Pigs lemondta a turnét, helyettük a finn Bloodride zenekar következett. A 2000-ben alakult öttagú zenekar saját megfogalmazása szerint old school thrash metalt játszik, a korai Slayer, Exodus, Testament, Anthrax munkásságára támaszkodva. Én emellett még a jelentős death metal hatást is megemlíteném, Jyka nevű énekesük veszett hörgései és a daráló floridai death riffek mindenképpen erre utalnak. Teemal és Niko gitárosok a gyors tekerések mellett sokszor váltanak lassabb tempóra: ezek a középtempós, szaggatott részek különösen jól állnak a zenekarnak. A Bloodride eddig két kiadvánnyal jelentkezett: a 2003-ban kiadott Taste Of Bloodride demóval és a 2004-es Bloodridden Disease című kislemezzel. A negyven perces koncerten legjobb számaikat adták elő, játékuk élvezeti értékét pedig a megfelelő minőségű hangzás is segítette. Nagyon lelkesen zenéltek, egy szimpatikus bandát ismerhettem meg bennük. Ha a jövőben még fogósabb számokat írnak, akár szélesebb körű ismertségre is szert tehetnek.

  Ezután elérkezett az este fő attrakciójának, az amerikai Vital Remains előadásának az ideje. A legnagyobb csalódást a koncerttel kapcsolatban talán az okozta, hogy a Deicide és egyben Vital Remains frontember, Glen Benton nem jött el a turné egy részére, így Magyarországra sem. Így akik Benton mesterre voltak kíváncsiak, azok keserű szájízzel kezdtek bele a koncert hallgatásába. Szerintem azonban a beugró énekes egy az egyben hozta Glen Benton hangját, csukott szemmel nem is lehetett volna megállapítani, hogy más hörgi végig a dalokat. A Mark Pitruzella névre hallgató énekes legjobban Vin Diesel-hez hasonlított a kopasz fejével és kigyúrt, csupa izom testével. A Vital Remains a beugró énekessel is egy kiváló koncertet adott. A Let The Killing Begin intró után nagy energiával és vehemenciával kezdtek bele a Dechristianize című nótába. A lemezeket feldoboló, gitározó és basszusozó Dave Suzuki egy óriási tehetség, precíz és feszes gitárjátékát élőben is megcsodálhattuk, sőt még a vokáloknál is besegített. Társai is kiváló zenészek: Tony Lazaro gitáros, Tim Yeung dobos és Ron Green basszusgitáros mind mesterei hangszereiknek. A látványra is adott a zenekar: középkort idéző bőrvértezetbe öltöztek a gitárosok, a frontember Mark Pitruzella pedig éles tüskékkel díszített alkarvédőket viselt. Az 1989-ben alakult zenekar eddig öt lemezt adott ki, ezekből pedig egy kiváló koncertprogramot válogattak össze. A korai számaikat erőteljes Morbid Angel hatás jellemzi, míg a 2003-as Dechristianize a Deicide zenéjére emlékeztet, és nem csak a frontember Glen Benton miatt. Erről a legutóbbi lemezről hangzott el a legtöbb nóta: a címadón kívül hallhattuk az Infidel, a Devoured Elysium, a Saviour To NoneFailure For All és az Unleash Hell című szerzeményeket. A 2000-ben megjelent Dawn Of The Apocalypse-ról elhangzott a Black Magick Curse, a Sanctity In Blasphemous Ruin és a Behold The Throne Of Chaos. Az 1995-ben kiadott Into Cold Darkness is megidézésre került a Descent Into Hell című szám képében. A banda egy feldolgozást is játszott, nevezetesen a lengyel Vader zenekar Carnal című szerzeményét adták elő, amelyet a Vader nemrég elhunyt ex-dobosának, Doc emlékének ajánlottak. A számok között Dave Suzuki rövid akusztikus átvezetőket improvizált, ezek az átkötők kis pihenőt adtak a jelen lévő hallgatóságnak az epikus hosszúságú szerzemények között. A Vital Remains dalok általában 8-9 perces dalmonstrumok, melyekben a gyors tempót, a kegyetlenül reszelő riffeket csak néha törik meg a dallamos, fülbemászó gitártémák. Minden esetre a másfél órás programjuk a lemezminőségű hangzásnak, a precíz játéknak és a karakteres, jó számoknak köszönhetően nagyon élvezetesre sikerült.
  
  Aki szeptember 7-én ellátogatott a Kék Yukba a Vital Remains koncertre, egy remek élményben lehetett része és minden kétséget kizáróan elégedetten távozhatott. Az összes fellépő kitett magáért, a hangzás is végig megfelelő minőségű volt. Nekem személy szerint Glen Benton sem hiányzott különösebben, a Deicide élén amúgy is láthatjuk még őt Budapesten idén ősszel.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 wrong side of the wall    emmure    bruital orgasme    natalie portman    warwick    terhes társaság    overcast    will ferrell    bruce dickinson    needless    gotthard    last hope    európai unió    teen years afters    how to destroy angels    liszt ferenc    szemle    molotov solution    mission impossible    saxon    bejelit    forever still    wolfheart    veszprém    hard charger  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!