hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2006. november 28. kedd   17:52
nincsen hozzászólás

szerző: franky
Az Escondidoba vezető útról - Ladies and Gentleman, JJ Cale és Eric Clapton!
Warner Music

  Nagyszerű, hogy létezik a Crossroads fesztivál. Ezt a programot Eric Clapton találta ki és évek óta szervezi nagy sikerrel. A koncertek egyik jelentősége, hogy a világ minden részéről odalátogatnak a blues műfajának avatott művelői, köztük JJ Cale is. Nemcsak a koncerten muzsikálnak együtt hanem hosszabb távú közös produkciók is születnek ennek kapcsán.
  
  A fesztivált követően Eric Clapton kérésére vonult stúdióba a két muzsikus és az albumon közreműködő zenésztársaik 2005 augusztusában, Kaliforniában. Jó hangulatú stúdiómunka során rögzítették azt a 14 dalt, amely a lemezt alkotja. A háttérmuzsikát az a banda szolgáltatja, akik JJ Cale-t kísérik koncertjein.
  
  A két gitáros óriás egy vidám, érdekes és fogyasztható, bár nem trendi albummal rukkolt ki. A nótákat nem lehet egy kategóriába sűríteni. Dallamviláguk, megszólalásuk átível a blues, a country és a folk műfaján egyaránt.
  
  Cale 11 nótát írt az albumra, Clapton a Three Little Girls címűt, a gitáros John Mayer egyet, a Hard To Thrill-t jegyzi, míg a két főszereplő közösen készítette el a klasszikus Sporting Life Blues feldolgozását.
  
  Külön erre az albumra készült el a Danger és a Ride the River, amelyeket újra hangszerelt a két nagyszerű előadó. A Heads in Georgia elégikus, férfius dallamvezetéssel bír. A Missing Person című dalban karakterikusan adja a klasszikus blues ritmusát a két gitár, bár némi countrys felhang is felfedezhető benne.
  
  A következő dal, a When this War is Over, amely klasszikus tánczene, már amennyire a blues az, persze. A tradicionális Sporting Life Blues úgy szól, hogy akár a 19. százaad végén, a mély délen, a volt rabszolgasoron is így énekelhették az afro-amerikai lakosok. Vadul kevernek a Dead End Road-ban, még egy hegedű is fokozza az összhatást. It´s Easy mondja a következő dal címe és így is van. Könnyen fogyasztható nótát kap a hallgató, de nem üreset.
  
  A Hard to Thrill lassan építkező dal, amelyben a gitár dominál, és apránként juttatja el a hallgatót a katarzisig. Igazi közönséghergelő koncert nóta, amelyben a gitárosok megmutathatják, hogy avatott mesterei hangszerüknek. Természetes is, hogy ezt oldani kell. Az albumon következik az Anyway the Wind Blows, amit akár bohókás, összekacsintó dalnak is nevezhetnénk. A Three Little Girl szintén egy sokat tapasztalt és megélt férfi hangulatát és érzelem világát adja vissza. Ezt a dalt Clapton jegyzi.
  
  A Don´t Cry Sister jön. Mintha modern tánczenét hallana a hallgató, csak a pontosan beszúrt gitár hangok és szólók jelzik, hogy itt többről van szó, mint popzenéről. Cale és Clapton egymásnak adja a dallamot, nagyszerűen. A Last Will and Testament-ben ismét a két előadó karakterének felelgetésse jelenik meg. A Who Am I Telling You a maga prozodikus előadásmódjával megpihenteti az előadót, hogy az albumot záró Ride the River ismét felpörgesse. Nehogy már úgy érjen véget a lemez, hogy ne kapcsoljuk újra az első dalra!
  
  Az albumot hallgatva ismételten bizonyítottnak tekinthető, hogy az igazi blues tánczene is egyben. Hölgyeim és Uraim! Hallgassák JJ Calet-t és Eric Capton-t! Lehet táncolni!
  
  Az albumon található dalok:
  
  1. Danger
  2. Heads in Georgia
  3. Missing Person
  4. When this War is Over
  5. Sporting Life Blues
  6. Dead End Road
  7. It´s Easy
  8. Hard to Thrill
  9. Anyway the Wind Blows
  10. Three Little Girls
  11. Don´t Cry Sister
  12. Last Will and Testament
  13. Who Am I Telling You?
  14. Ride the River



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

JJ Cale

Eric Clapton

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 auróra    ossian    szekeres andrás    ratm    vader    megan fox    tolcsvay lászló    oliva    star trek 2    alestorm    idea implant    revolution renaissance    mundruczó    ozone mama    a frankeinstein terv    skálmöld    scerra    vasárnapi gyerekek    yonderboi    rage    imperial age    ivan &the parazol    rudán joe    dark fortress    julia roberts  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!