hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [média]  2006. december 29. péntek   12:59
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Underground Magazin Évértékelő 2006


  A továbbiakban szerkesztőségünk összegzi azokat a lemezeket és koncerteket, amelyek szerintünk a 2006-os évben meghatározónak számítanak - akár pozitív, akár negatív értelemben, valamint a 2007-re esedékes várakozásokat. Az alant leírtak egyéni vélemények, amelyek nyilván elsősorban az elkövető kedvelt zenei stílusaiból táplálkoznak.
  
  MORELLO:
  
  2006. év top lemezei:
  (szándékosan nem írok sorrendet, inkább ABC szerint)
  Amon Amarth - With Oden On Our Side
  Beyond Fear - Beyond Fear
  Echo Of Dalriada - Jégbontó
  Kataklysm - In The Arms Of Devastation
  Korpiklaani - Tales Along The Road
  Legion Of The Damned - Malevolent Rapture
  Slayer - Christ Illusion
  Unearth - III - In The Eyes Of Fire
  Vicious Rumors - Warball
  Wisdom - Words Of Wisdom

  
  Ennél persze sokkal több lemezt kellene megemlíteni, most tényleg csak azokat emeltem ki, amelyek nálam még a többinél is jobban betaláltak. Az Amon Amarth talán még a korábbiaknál is ízesebb lemezt rakott össze, koncerten is lehengerlőek voltak az új számok.
  Tim „Ripper” Owens nem nagyon tud hibázni, Beyond Fear nevű új bandájával pedig megmutatta, hogy a Judas Priest-nél modernebb felfogásban is tud dögös metal lemezt készíteni. Talán ennek az albumnak nem a legjobbak, hanem a „futottak még” kategóriában lenne a helye, de Tim-ék koncertteljesítménye meggyőzött arról, hogy élőben még jobban hasítanak ezek a dalok, mint azt bárki gondolná!
  Az Echo Of Dalriada megkérdőjelezhetetlen királya a magyar folk metal színtérnek, Jégbontó albumuk véleményem szerint a legjobb magyar metal lemez 2006-ban.
  A Kataklysm szerencsére már egy jó ideje leállt az agyahagyott death metalról, idei lemezük a Serenity In Fire és a Shadows And Dust albummal vállvetve talán a legütősebb album a banda pályafutásában.
  A finn Korpiklaani idei lemeze (csakúgy mint a korábbiak) a házibulik elmaradhatatlan tartozéka kell legyen!!
  Kb. „cikkzártakor” hallgattam meg a Legion Of The Damned korongját, de pillanatok alatt meggyőzött arról, hogy a Sodom legszebb éveit idéző thrash energiabombának kétségtelenül az év legjobb alkotásai között a helye.
  Végre megjelent az új Slayer album is, amely ugyan nem veszi fel a versenyt a 80-as évek kiadványaival, de Lombardo-val újra kiegészült amerikai fenegyerekek megmutatják mindenkinek, hogy kell 40 fölött is arcbamászó thrash metalt játszani.
  Az Unearth III-as számú korongja folytatja a The Oncoming Storm vonalát, mindenképpen a 2006-os év legjobbjai között van a helye.
  A power metal nagy öregjei, a Vicious Rumors bombaerős felállással, és egy dögös lemezzel tértek vissza.
  El kell ismerni, a Wisdom nem találta fel a spanyolviaszt, de várva várt debütalbumuk olyan elképesztő igényességről és precízségről tesz tanúbizonyságot, hogy ezáltal megéremlik, hogy az év legjobbjai között legyen megemlítve a nagylemezük.
  
  A „Futottak még” kategóriába azért még besuvasztok néhány lemezt, amelyeket mégis érdemesnek tartok megemlíteni, noha valamilyen ok miatt éppenhogy lecsusszantak a legjobbak közül. Nem marad szégyenben az Ensiferum a Dragonheads EP-vel, kár hogy nem egy teljes album jelent meg idén tőlük. A Kalapács - Életreítélt nagyon betalált nálam, bár még mindig az Ösztönt tartom a legtöbbre, ez a lemez becsusszant szorosan mögé a második helyre. A The Crown-ból ismert Johan Lindstrand új bandája, a One Man Army egy bombaként robbanó debütalbumot hozott össze a 21st Century Killing Machine képében.
  A Trivium - The Crusade lemezén már meglátszik a „ródránneresedés”, vagyis az egyre markánsabb dallamosodás, „slágeresedés”, de a pofátlanul fiatal amerikaiak így is egy kiválóan megkomponált, óriási zenei tudásról tanúbizonyságot tévő albumot raktak le az asztalra.
  Nagy öröm a basszusisten Steve DiGiorgo bandájának, a Sadus-nak a visszatérése, az Out For Blood lemezükben minden megvan, talán csak a fogós dalok hiányoznak. De legközelebb reméljük majd ennél is jobb lesz!
  
  
  2006. év top koncertjei:
  1. Korpiklaani, Echo Of Dalriada, Sacra Arcana - 2006. október 22, Kultiplex
  2. Beyond Fear, Vicious Rumors, Courageous - 2006. október 31, Wigwam
  3. Amon Amarth, Wintersun, Tyr - 2006. november 12, Wigwam
  4. Exodus, Biomechanical, Remorse - 2006. november 28, Wigwam
  5. Moby Dick 25 éves jubileum - 2006. február 10. Petőfi Csarnok

  
  Észrevettem, hogy érdekes módon az általam legjobbnak vélt koncertek az év vége felé jöttek össze, pedig direkt végigtallóztam a korábbi eseményeket is. Na mindegy... A Korpiklaani bombasztikus közönségsikert aratott, mind Budapesten, mind Pécsett egyszerűen forrt a levegő a mulatozós finnek és rajongóik között. Tim „Ripper” Owens azon kevesek közé tartozik, akik élőben még saját lemezen nyújtott teljesítményüket is képesek lealázni, szóval az ugyancsak kegyetlenül odacsapó Vicious Rumors után elképesztően jó koncertet adó Beyond Fear-t csak a tényleg nem mindennapi hangulatú Korpiklaani buli tudta letaszítani az első helyről.
  Az Amon Amarth már az első lemez óta megbízhatóan teljesít, a svéd hajlóbálók és a finn Wintersun látványos és puszító koncertet adtak novemberben. Nem sokra rá az Exodus ledózerolt mindent a Wigwamban, kegyetlen energiabomba volt az előadásuk. Az 5. legjobb koncert helyére becsusszant a Moby Dick 25 éves jubileumi bulija az év elejéről, a soproni thrasherek előadása nem csak a teljes életművet átfogó setlist, hanem a fellépő vendégek miatt is különleges és megismételhetetlen volt.
  Hiányérzetet talán csak a februári Soulfly miatt érzek, illetve az áprilisi In Flames / Sepultura koncerten is jó lett volna jelen lenni. Viszont mindenképp megemlítésre szorul a szlovéniai Metalcamp fesztivál, ahol csodálatos környezetben remek koncerteket tekinthettünk meg 3 napon keresztül.
  
  
  2006. év csalódásai:
  
  Érdekes módon azt kell mondjam, hogy amilyen albumokat itt „csalódásként” említek meg, azok gyakorlatilag kivétel nélkül igen jó lemezek a maguk nemében, de valahogy én mégis többet vártam tőlük, vagy valami miatt mégis rossz szájízzel fejeztem be a hallgatásukat.
  Elsőként például itt van az Iron Maiden - A Matter Of Life And Death. Profi lemez, kétségtelenül! De minden zsenialitása mellett egyszerűen hallgathatatlan, 1 és negyed óráig szerintem senki nem képes nyüstölni! Max 4 percben kéne maximalizálni a Maiden számokat, és akkor egy tökéletes, „felhasználóbarát” album születhetett volna.
  A Sodom névre keresztelt Sodom album úgyszintén egy élvezetes alkotás, de a Code Red és az M16 óta radikálisan növekvő színvonalat itt kicsit megakadva érzem, pár kivételtől eltekintve nem sikerült olyan fogós dalokat írni, mint az M16 esetében.
  A maga nemében színvonalas a The Haunted - The Dead Eye album, csak épp nem a Haunted-nak kellett volna kiadni, mert nem illik hozzájuk. Kicsit hasonló a helyzet az Audioslave-vel is, ők évről évre kiváló lemezeket tesznek le, de... kedves zenekari szekció, mars vissza a Rage Against The Machine-be!!
  Továbbra sem tetszik ez a nagy Anthrax reunion, szegény John Bush-sal csúnyán elbántak. Nagy kár, hogy elmaradt a Metalmania-ra időzített Testament koncert, de itt már átcsúszunk a 2007 reménységei kategóriába...
  
  2007. év reménységei:
  
  ...ugyanis szinte „cikkzártakor” jött a hír, hogy a Testament 2007. március 23-án fellép az Almássy téri Szabadidőközpontban! Juhé!! Remélem hasonlóan pusztító koncertet nyomnak, mint idén Metalcamp-en. Ezzel együtt a készülődő új lemezüket is várom már.
  Az Annihilator is dolgozik már az új lemezén, a 2005-ös Schizo Deluxe azért már jó irányvonalat vetít elő. Reményeim szerint ütős albumokkal rukkol elő a Korpiklaani, Dew-Scented, Wintersun, és kíváncsi leszek mit hoz össze a Metallica és a Megadeth.
  Jon Schaffer sokat kotlik már az új Iced Earth lemezen, ideje lenne végre beterelni Tim Owenst és a bandát a stúdióba. Ja, és egy bulival még mindig lógnak nekünk!
  
  Hazai téren biztos vagyok benne, hogy az Echo Of Dalriada hamarosan elkészülő albuma, a Kikelet megfelel majd a várakozásoknak, mint ahogy a készülődő Remorse lemez is. Remélem úgyszintén erős lesz a Moby Dick új korongja.
  
  Kíváncsian várom, mi lesz a Nightwish szappanopera vége, valamint szeretnék egy Rage Against The Machine reuniont. Sepultura reunion meg most már biztos hogy lesz, csak kérdés hogy mikor (remélem ez is 2007-ben). De mi lesz szegény Soulfly-al!? Kár lenne érte, most kezdtek igazán beindulni!
  Nagyon várom a Kataklysm koncertjét januárban, a Korpiklaani által beígért újabb bulit, valamint a májusra halasztott The Haunted-ot. Meg úgy egyáltalán a fentebb felsoroltak közül bárkinek a koncertjét. Overkill-ék is rebesgettek egy bulit nekünk, amiből végül nem lett semmi, szóval jó lenne ezt is nyélbeütni. Mellesleg nekik is esedékes lenne 2007-ben kijönni egy új koronggal.
  
  Bátran mondhatjuk, hogy a metal lemezek és koncertek tekintetében igen termékeny és eredményes év volt 2006, a fentebb felsoroltak alapján pedig erősen olybá tűnik, hogy 2007-re is marad elég izgalom és lehetőség. Örömteli, hogy ilyen erős évnek fogunk elébenézni!

  BARNA:
  
  2006. év top lemezei:
  1. Deicide - The Stench Of Redemption
  2. Cannibal Corpse - Kill
  3. Krisiun - AssassiNation
  4. Suffocation - Suffocation
  5. Amon Amarth - With Oden On Our Side
  6. My Dying Bride - A Line Of Deathless Kings
  7. Grave - As Rapture Comes
  8. Dismember - The God That Never Was
  9. Legion Of The Damned - Malevolent Rapture
  10. Katatonia - The Great Cold Distance

  
  Érzésem szerint az idei év a minőséget tekintve kissé gyengébb felhozatallal bírt, mint a tavalyi, de azért így is sikerült 10 lemezt összeválogatni az év végi listámra. Azért döntöttem a Deicide lemez elsősége mellett, mert a Ralph Santollával és Jack Owennel kiegészült banda tényleg egy óriási albumot tett le az asztalra, melyben elképesztő szólóorgiákat hallhatunk. Jack Owen régi bandája, a Cannibal Corpse is egy szó szerint gyilkos lemezzel kényeztette el a death metal rajongóit, immár Rob Barret-el a fegyvertárukban. Folytatva a sort, a Krisiun új albuma is megérdemli a listás helyezést, a brazil aprítók megint egy iszonyatosan durva művet készítettek. A Suffocation a zenekarról elnevezett lemezével hozta a szokásosan magas színvonalat, bár nekem a régebbi műveik jobban tetszenek. Az Amon Amarth egy talán minden eddiginél jobb kiadvánnyal jelentkezett, a My Dying Bride pedig csak hozta a szokásos érfelvágós, melankolikus muzsikáját. Semmi különleges nincs az új Bride lemezen, valamiért mégis jobban tetszett, mint az előző művük. A Grave és a Dismember is egy erőteljes, igazi svéd death metal lemezzel jelentkezett, bár a Dismember anyag hangzásán lehetett volna még kicsit dolgozni. A Legion Of The Damned old school, agresszív thrash muzsikájával vett le a lábamról, a Katatonia pedig a The Great Cold Distance-al tovább folytatta fájdalmasan szép zenéjét.
  
  A 10 lemez mellett azért még megemlítenék pár gyöngyszemet, amik már nem fértek rá a listámra. Ilyen például a The Faceless nevű banda Akeldama című lemeze, amely komplex, széttördelt, főként death metalból építkező, szintetizátort és jazzes betéteket is tartalmazó progresszív zenével lepett meg. Aztán az Into Eternity is jó albumot tett le az asztalra The Scattering Of Ashes címmel, bár a számok már nem lettek olyan kiugróak, mint az ezelőtti műnél, és az énekes magas sikoltozása is mínusz pontot jelentett nálam. Egy dán banda, a Saturnus egy borzongató, melankolikus, darkos metal lemezzel lepett meg Veronika Decides To Die címmel. Az Unearth új lemeze is jó lett, és a lengyel Decapitated is kitett magáért. Aztán volt itt erőteljes Celtic Frost visszatérés, megbízható Unleashed csapás, és zseniális új Mastodon album is. Szóval azért mégiscsak jó lemezekben gazdag év volt az idei is.
  
  2006. év top koncertjei:
  1. Down - 2006. június 7, Koppenhága, Vega
  2. Masters Of Death: Grave, Dismember, Entombed, Unleashed, Exterminator - 2006. november 14, Bécs, Planet Music
  3. Cryptopsy, Grave, Dew-Scented, Vesania, Hurtlocker - 2006. március 1, Hamburg, Markthalle
  4. Fear Factory, Misery Index, M.A.N. - 2006. március 29, Koppenhága, Pumpehuset
  5. Suffocation, Obscura, Wasteform, Days Of Loss, Darkness Deception - 2006. augusztus 21, Bécs, Planet Music
  6. Cannibal Corpse, Prostitute Disfigurement, Aeon - 2006. április 27, Koppenhága, The Rock
  7. Amon Amarth, Wintersun, Tyr - 2006. november 12, Budapest, Wigwam
  8. Entombed - 2006. június 29, Mezőtúr
  9. Katatonia, Novembre - 2006. április 30, Koppenhága, Loppen
  10. Hatebreed, Hatesphere, Raunchy - 2006. június 19, Koppenhága, Pumpehuset

  
  Nos a koncertek listájában amiatt szerepel a sok külföldi esemény, mert az év felét Dániában töltöttem. Így talán nem is olyan meglepő, hogy csak pár magyar koncert került a tíz legjobb közé. A New Orleans-i Down koncertjét azért tettem az első helyre, mert valami elképesztő feelinges volt élőben látni és hallani a stoner mesterek muzsikáját. Mindehhez tökéletes hangzás és fergeteges hangulat társult. A Masters Of Death különleges eseménynek bizonyult, hiszen a svéd death metal négy nagy bandáját tekinthettem meg egy este leforgása alatt. Nem volt mindennapi élmény, az biztos. A harmadik helyre a Cryptopsy, Grave és a Dew-Scented koncertje került. Élőben talán még intenzívebb és gyilkosabb a Cryptopsy komplex és gyors zenéje. A Fear Factory régóta az egyik kedvenc bandám, és bizony csodálatos volt élőben hallani a Demanufacture örökbecsű szerzeményeit. A Suffocation előadása sem volt piskóta, legyalulták a fejemet brutális muzsikájukkal. És az előttük játszó Wasteform-ot se felejtsük el, ők is egy gyilkos koncertet adtak. A Cannibal Corpse élőben mindig csúcsteljesítményt nyújt, nem alakult ez másként idén sem. Az Amon Amarth pedig a Wigwamban lepett meg egy remek előadással. A mezőtúri sárdagasztást a szutykos hangzású, nagyon hangulatos Entombed koncert tette emlékezetessé. A Katatonia-t idén kétszer is láttam, és végül is bármelyik fellépést beírhatnám, mert mindig hibátlan produkciót nyújtanak a svéd mesterek. Még a Hatebreed, Hatesphere csapást említeném meg, amin óriási zúztam az arcba mászó, intenzív szerzeményekre.
  Végül szólnék még a listán nem említett, de óriási élményekkel gazdagító szlovéniai Metalcamp fesztiválról. Álomszép környezet és pokoliak jó koncertek jellemezték, melyek közül a lengyel Decapitated és a holland Gorefest előadását emelném ki. Utóbbi valami eszméletlenül jó bulit adott a szemerkélő esőben.
  
  2006. év csalódásai:
  
  Igazából nem tudnék sok csalódást megemlíteni, bár a lemezek terén volt pár olyan alkotás, amitől többet vártam. Ilyen a Christ Illusion címmel ellátott új Slayer lemez is, mely egy sablonos megoldásokból építkező, egy helyben toporgó zenekart mutat számomra. A thrash metalnál maradva az új Sepultura lemez, a Dante XXI egy újító, de szerintem rossz irányba induló lemez. Az In Flames a Come Clarity-vel tovább folytatta a megkezdett és számomra elég unszimpatikus zenei irányvonalat. A Kataklysm pedig az In The Arms Of Devastation-al sajna a metalcore irányzat felé kacsintgat. A The Haunted The Dead Eye című lemezén eléggé meglepődtem, és lehet hogy jók a dalok, de szerintem más néven kellett volna kiadni őket. Természetesen ezek szubjektív vélemények, egyáltalán nem kötelező érvényűek mások számára
  Események terén szerintem kicsit kezdenek cikivé válni egyes zenekarok esetében a nagy reunion-ok, újjáalakulások. Persze rögtön leszögezném, hogy a pénzszagú próbálkozások mellett akadnak örvendetes és hiteles újraindulások is. Emellett számomra már kezd unalmassá válni a metalcore trendben özönlő, nagy százalékban jellegtelen és semmitmondó lemezek sokasága. Talán ebben is lesz változás jövőre.
  Sajnos 2006-ban is eltávozott pár nagyszerű zenész az élők sorából, számomra különösen Jesse Pintado és Jared Anderson halála volt megrázó. R.I.P.
  
  
  2007. év reménységei:
  
  Jövő évben sok jó lemez megjelenésére lehet számítani, ilyen lesz számomra az új Aborted, Despised Icon, Down, Dying Fetus, Entombed, Immolation, Machine Head, Malevolent Creation, Vomitory lemez, melyektől sokat várok. Továbbá kíváncsian figyelem az új Megadeth és a Metallica korongok születését is. No és titkon reménykedek egy (már igazán esedékes) új Morbid Angel albumban.
  Újjáalakulások terén jöhetne egy Carcass reunion, de a Sepultura újjáalakulásnak sem lennék ellenére. És ha már itt tartunk, a Pestilence is újra összeállhatna! Milyen király is lenne!
  Koncertek terén már körvonalazódik egy Krisiun, Immolation, Aborted turné, aztán az Unearth, Despised Icon buli is sújtásnak ígérkezik. Remélem, hogy a májusi The Haunted fellépés jól fog elsülni. Az újra koncertező Brutal Thruth-ot is jó lenne elcsípni élőben. Jöhetne a Suffocation és a Nile is koncertezni, meg bármilyen jó death és thrash metal banda! No és Morellohoz hasonlóan én sem lennék ellenére egy Overkill koncertnek Budapesten.
  
  Szóval egy szép és eredményes évet zártunk a metal zene szempontjából, és olybá tűnik, hogy jövőre sem kell majd panaszkodnunk. Remek koncertekre és óriási lemezekre számíthatunk! Csak győzzük majd kiválogatni a tonnaszámra érkező albumok közül az igazi értékeket!

  EUGENE:
  
  2006. év top lemezei:
  1. Human Error - Life Sentence
  2. Deicide - The Stench Of Redemption
  3. Impaled Nazarene - Pro Patria Finlandia
  4. Anaal Nathrakh - Eschaton
  5. Legion Of The Damned - Malevolent Rapture

  
  Első látásra talán kevésnek tűnhet ez az öt lemez, de szolgáljon magyarázatként az a tény, hogy az utóbbi években elsősorban a régebbi zenék fellelésében jeleskedtem, így némileg háttérbe szorult az új lemezek bensőségesebb megismerése. No de mindegy. Mindenesetre itt van öt album, amely rendkívül bejött nekem az idén:
  A Human Error aktuális csapása szinte az utolsó pillanatban került hozzám, ennek ellenére fellőtte magát az első helyre. A crust/grindcore brigád rengeteg crustcore csapatnak ad leckét változatosság és jó dalok terén, s nem mellékesen, bitangul szól a Life Sentence! Remélem, külföldön is terem majd babér a Human Error-nak!
  Nem várt robbanást okozott a Deicide új albuma, a csapat friss tagokkal, kiváló nótákkal vágott vissza a csapat sorsát szkeptikusan szemlélőknek. Várom a jövő januári graz-i koncertet!
  Az Impaled Nazarene (a Human Error-hoz hasonlóan) nem találta fel a spanyolviaszt, ehelyett egy zúzós, dinamikus, végig pusztító lemezzel ajándékoztak meg. (Azért a helyezéséből kitűnik, nem sikerült tökéletesre.)
  Az Anaal Nathrakh-kal való találkozást a sors kezének köszönhetem, s valóban köszönhetem, mivel egy igen színvonalas, előremutató alkotást hoztak létre Eschaton címmel. Black metal (alapú) zenét ilyen erővel kell(ene) tálalni 2006-ban.
  A Legion Of The Damned idei anyaga egy igazi thrash orgiát rejt, elképesztő brutalitással tálalva. Mivel kedvelem az egyszerű, régivágású thrash muzsikát, nem csoda, hogy befértek nálam a Top 5-be!
  
  2006. év top koncertjei:
  1. Entombed - Mezőtúr, Wan2 Fesztivál, 2006. június 29.
  2. Moonsorrow, Primordial, Mourning Beloveth, Sin Of Kain - Wigwam, 2006. április 5.
  3. Grave, Dismember, Entombed, Unleashed - Bécs, Planet Music, 2006. november 14.
  4. Impaled Nazarene, Master, Resurrecturis, Zonaria, Trenodial - Blue Hell, 2006. május 2.
  5. Krisiun, Devious, Nadir - Blue Hell, 2006. március 15.
  6. Satyricon, Keep Of Kalessin, Insomnium - A38, 2006. október 6.
  7. Enslaved, Vreid - Kultiplex, 2006. szeptember 26.
  8. Suffocation, Obscura, Wasteform, Days Of Loss, Darkness Deception - Bécs, Planet Music, 2006. augusztus 21.
  9. Black Dahlia Murder, Liar, Embers, In God We Trust - Kultiplex, 2006. január 29.
  10. Depeche Mode, The Bravery - Papp László Sportaréna, 2006. március 21.

  
  Koncertek terén már sokkal nagyobb választékból meríthettem, s mondhatom, könnyen, mivel a fentebb felsorolt eseményeken kívül a többi nem tudott igazán megfogni. Ugyanakkor lemaradtam a Nile-koncertről, ami miatt cseppet bánkódok. Remélem, azért látom még az egyiptológusokat, s újra átélhetem a már kétszer átélt death metal orgiájukat.
  
  Visszatérve a listára: egyetlen koncert sem emelkedett ki különösképp a többi közül, így csupán nüanszok döntöttek az elbírálásnál. Az Entombed mezőtúri szaggatása méltán érdemli ki az első helyet, a svéd death´n´rollerek hatalmas bulit adtak a Wan2 Fesztiválon. Máig a fülembe cseng a gitár láncfűrészszerű hangja...
  Nem sokkal marad el mögötte a Heathen Crusade álnév alatt lezajlott koncert: a Primordial és a Mourning Beloveth testre-lélekre egyaránt ható előadása párját ritkította idén. Bánhatja, aki elmulasztotta ezt az eseményt...
  Dobogós helyre sikerült felküzdenie magát a Masters Of Death fesztiválnak, bizony nem mindennap lehet egy ilyen összetételű koncert részesének lenni! A Dismembert itt külön is kiemelném, rendkívül jó hangulatot teremtettek, az Entombed viszont szürkébbnek tűnt, főleg a mezőtúri buli fényében.
  Jó hangulatú koncert zajlott le május 2-án is: a olasz Resurrecturis „showműsora”, s az Impaled Nazarene jó órás féktelen darálása biztos kellemes emlékeket csal elő a megjelentekből. Utóbbi együttes nem mellékesen a kedvencem, de el kell ismernem, nem nyújtottak felejthetetlen élményt, s ezért nagymértékben a hangzás tehető felelőssé. Bízom benne, látom még jobb körülmények között is a veterán finn pusztítóbrigádot.
  A Krisiun fellépése fényét viszont nagyon megemelte a Blue Hellben ritkán tapasztalható brutális hangzás, a brazilok zenéjének amúgy is kíméletlen ereje a többszörösére duzzadt a március idusán lezajlott koncerten.
  A Satyricon budapesti bemutatkozását nagyon vártam, s lényegében nem is kellett csalatkoznom. Profin összerakott showt, s persze remek dalokat kaptunk egy profi „zenekartól”, de azért remélem, a következő lemezükön nem folytatódik az egyszerűsödő, lecsupaszodó tendencia. Az ugyanitt játszó Keep Of Kalessin is kitett magáért, főleg Obsidian gitárjátéka késztetett huzamosabb szájtátásra, hitetlenkedésre.
  Az Enslaved-Vreid tandem másodszor tette tiszteletét fővárosunkban, s másodszor is jöttek, láttak, győztek. Ezúttal a Vreid emlékezetesebbet produkált a fő attrakciónál, de az Enslaved-et sem kellett félteni, jó kis koncertet adtak, a régi számok nagymértékű felbukkanásának pedig külön is örültem.
  Unikumnak igérkezett a Suffocation fellépése augusztusban, az amerikai death legenda meg is mutatta, mi fán terem a brutális, összetett death metal. Itt még a Wasteform nevét említeném meg: a számomra addig ismeretlen banda rendesen leszakította az arcomat! Nem is csoda, hogy elkezdtem a hangzóanyagaik utáni kutatást...
  Ha már arcleszakítás: a The Black Dahlia Murder is hasonlóval próbálkozott az év elején, sikerrel: intenzív death-HC ötvözettel támadták le a megjelenteket, köztük engem is. Az Embers is nagyot alakított: az egyik legreményteljesebb magyar banda akár főzenekarként is felléphetett volna, szerintem senki sem vette volna utólag zokon.
  A végére egy exkluzív bulit hagytam: öcsém Depeche Mode-rajongásának köszönhetően eljutottam a Mode pesti koncertjére is, és nem bántam meg! Elhangzott a csapat összes (na jó, nem egészen) fontos dala, és a teltházas Aréna hangulatát sem lehet egykönnyen leírni.
  
  2006. év csalódásai:
  
  Mivel általában egyetlen zenekarhoz, koncerthez sem kötök túl nagy reményt, ebben az évben nem értek különösebb (negatív) meglepetések. Bár egy negatívumot meg kell említenem: sok (fiatal) zenész távozik el közülünk. S bár az okok néha különbözőek (például Jon Nödtveidt és Jesse Pintado sajnálatos halálának körülményei között még véletlenül sem lehet hasonlóságokat felfedezni), de szerintem maga a tény egyszerűen szomorú. Remélem, a jövőben kevés/kevesebb ilyen hírről kell hallanunk.
  
  2007. év reménységei:
  
  Itt viszont fel tudok sorolni egypár dolgot (mégha valamelyik lehetetlennek tűnik is): először is nagy reményekkel nézek elébe a Deicide, a Rotting Christ, a Malevolent Creation, a Carpathian Forest (utóbbi három a Domination Tour keretében lép fel) és az Extreme Noise Terror koncerteknek. Tudom, hogy ez elsősorban vágyálom, de nagyon szeretnék egy Misanthrope (francia szimfonikus metal) koncertet, valahol itt a közelben (Ausztria, Szlovákia, stb.), bár erre sok esély egyelőre nem kínálkozik. Kíváncsian várom, milyen albummal rukkol elő a folyamatos fejlődési ívet mutató Arkhon Infaustus (legutóbbi lemezük, a 2004-es Perdition Insanibilis rendszeres vendége a discman-emnek), a David Vincent-et ismét a soraiban tudó Morbid Angel, az előzetes dallal alaposan rám ijesztő Rotting Christ, valamint a Csihar Attilával felálló Mayhem. Ha ezek beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, nagy esély lesz arra, hogy 2007-ben nem csak öt album fog szerepelni az évvégi listámon...
  
  Meg is vonom a mérleget, és egyben rövid leszek: soha rosszabb évet, bízzunk benne, hogy 2007 is megajándékoz majd bennünket jó lemezekkel, emlékezetes koncertekkel, eseményekkel!

  SICK BOY
  
  2006. év top lemezei:
  
  Betrayed Substance
  Casey Jones The Messenger
  Crime In Stereo The Troubled Stateside
  Dead Hearts Bitter Verses
  Hatebreed Supremacy
  Have Heart The Things They Carry
  Ignite - Our Darkest Days
  Raised Fist Sound Of The Republic
  Rise Against The Sufferer And The Witness
  Sick Of It All Death To Tyrants
  
  2006. év top koncertjei:
  
  Fluff Fest 2006 Rokycany, Csehország (Bridge To Solace, Suicide File, Endstand, Just Went Black, Teamkiller, Rise And Fall, Good Clean Fun, New Winds)
  Good Riddance Kultiplex
  Groezrock 2006 Meerhout, Belgium (Taking Back Sunday, Thrice, Goldfinger, Bad Religion, Dropkick Murphy´s, Sick Of It All, Anti-Flag, Less Than Jake, No Use For A Name, Death By Stereo, All Out War, Raised Fist, Comeback Kid, Himsa, A Wilhelm Scream, The Lawrence Arms, Bold)
  Hatebreed, Nine Bécs, Aréna
  Ignite, With Honor A38
  Kill Your Idols Bécs, Movimento
  Persistence Tour 2006 Bécs, Arena (Sick Of It All, Madball, Comeback Kid, Terror, Walls Of Jericho, The Distance)
  Sziget Fesztivál 2006 (Sick Of It All, Death By Stereo, Gogol Bordello)
  Terror, Blacklisted, Donnybrook, Penalty Kick Süss Fel Nap!
  Two Days A Week 2006 Wiesen, Ausztria (Pennywise, Boy Sets Fire, The Bouncing Souls, Rise Against, Backyard Babies, A Wilhelm Scream)
  
  2006. év csalódásai:
  
  AFI Decemberunderground
  Agnostic Front/First Blood koncert a mezőtúri WAN2 fesztiválon
  Betrayed feloszlás
  Kill Your Idols feloszlás
  Terror Always The Hard Way
  
  2007. év reménységei:
  
  Have Heart
  Set Your Goals
  Sinking Ships
  This Is Hell
  Vows, The

  UTAZÓ
  
  2006. év top lemezei:
  
  Brains: Humanual
  Nulladik Változat: Retro plussz
  QUIMBY: Family Tugedör
  Ákos: Még közelebb
  Pannonia Allstars Ska Orchestra: Budapest Ska Mood
  Dream Theater: Score
  Depeche Mode: The Best Of Depeche Mode Volume...
  Rod Stewart: The Great American Songbook: Volume I-IV.
  Peter Gabriel: Growing Up Live
  
  2006. év top koncertjei:
  
  Vágtázó Csodaszarvas: 2006. december 28. Budapest, Pecsa
  Mystery Gang ezredik: 2006. december 23. Budapest, Almássy tér
  Quimby : 2006. december 22. Budapest, Pecsa
  De La soul: 2006. november 18. Budapest, SYMA
  Bryan Adams: 2006. november 21. Budapest, Papp László Aréna
  Trio Johnny Rosenberg: 2006. augusztus 9-16. Sziget 2006
  Billy Idol: 2006. július 13. Budapest, Pecsa
  Joe Satriani: 2006.július 11. Budapest, Pecsa
  The Sisters of Mercy: 2006.június 23. Budapest, Pecsa
  Eros Ramazotti: 2006.április 22. Budapest, Papp László Aréna
  Sonata Arctica: 2006. április 17. Budapest, Pecsa
  T-Bone- PASO: 2006. február 11. Budapest, Trafó
  F.O.S.. 2006. február 4. Budapest, Pecsa
  Tommy Emmanuel: 2006. január 20. Budapest, Millenáris
  stb
  
  2007. év reménységei:
  
  Sonny and his Wild Cows
  Prison Band
  Riddim Colony
  Nadir
  Sanguis in Nocte
  Evergrey
  This is Hell
  
  2006. év csalódásai:
  
  Sziámi
  Uli Jon Roth



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deák bárdos    erik sumo band    Ébredj velünk    green day    lóci    fuwdo    sonata arctica    spi    quimby    extrema    uli jon roth    badacsony    harms way    enterprise earth    chronosphere    burst    tatu 18    cillian murphy    belmondo    gifts from enola    nuclear assault    romanticbiodark    venom prison    szexhead    gods tower  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!