hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   17:10
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
M.Á.K.


  Az 1994
  -es év októberében néhány jelentéktelen zenekar utódaként megalakult a M.Á.K. Alapító tagjai: BARTHA JÁNOS-DOB (1971), DOBA DÁNIEL-BASSZUSGITÁR (1973), KOVÁTS ÁRON-GITÁR (1972), NAGY SÁNDOR-ÉNEK (1973). A M.Á.K. nevet a zenekar a 47-es villamos táblájának hátáról vette, miszerint: Megállóhelyek és Átszállási Kapcsolatok.
  
  Az 1995
  -ös évben a folyamatosan növekvő közönség igényei miatt elkészítették első demófelvételüket, amely az A 7-ESEN, MENEDZSER-DAL és SZARAJEVÓ számokat tartalmazta. Nyáron az „A 7-ESEN” számukból alacsony költségvetésű, fekete-fehér klipet készítenek, amit elsőként az A3 televízió tűz műsorára. Folyamatosan koncerteztek főként Budapesten, de néhány vidéki városban illetve főiskolai rendezvényeken is. Állandó vendégei az FMK-nak, a szépemlékű Fekete Lyuknak és a Látomás Klubnak is. Nyáron nagy sikerrel lépnek fel a Diák Szigeten, a Blues-színpadon(!). A műsoruk ekkortájt -a saját számok mellet- főként fel- és átdolgozásokból (Ramones, Toten Hosen, Nick Cave, stb.) állt.
  
  Az 1996
  -os év folyamán felveszik második demójukat, amely a BALATONI NYÁL, UTOLSÓ TANGÓ BUDAPESTEN, TALÁLT KINCS és EL INNEN című dalokat tartalmazta. A sikerük bizonyítéka, hogy klipjük az A3 slágerlistáján több mint két hónapig az első tíz között tanyázik. Ennek következményeként meghívják őket a MÁRTON CSABA vezette, nagy népszerűségnek örvendő „Bolondóra” című egész estés műsorba. Az év csúcspontjaként a német WIZO előtt játszanak az E-klub nagyszínpadán hatalmas sikerrel. Közben az FMK mellet a frissen megnyílt Wigwam Klubban is folyamatosan koncerteznek. Ismét fellépnek a Diák Szigeten, ahol sikerük nagyságát több újságcikk (Wanted, Z-magazin, stb.) is bizonyítja. Szintén ennek illetve az elkészített demóknak köszönhetően a CrossRoads Records nevű független lemezkiadónál kapnak lehetőséget első albumuk elkészítésére. A felvételek megkezdése előtt felfelé ívelő pályájuk megtörik: NAGY SÁNDOR énekes bejelenti távozását a zenekarból, de ígérete szerint csak ideiglenes jelleggel, egy év időtartamra, hogy az Egyesült Államokba utazzon nyelvtanulás céljából. Az átmeneti űr kitöltésére és folyamatos jelenlétük biztosítására vendégül hívják KISS ERNŐT (1974), a Mute Man együttes énekesét. Ez a döntés a hírnevüknek többet ártott, mintha nem is koncerteztek volna egyáltalán. Sajnos a póténekes személye sem énekstílusában, sem elképzeléseiben nem egyezett a maradék három tagéval, így szó sem lehetett a stúdiófelvételek megkezdéséről.
  
  Az 1997
  -es év tavaszáig mérsékelt sikereket tudhat magáénak ez a felállás. Ekkor érkezik az újabb rossz hír: NAGY SÁNDOR nem kíván hazajönni az Egyesült Államokból. A megmaradt három tag úgy dönt, ideje új énekes után nézni. A választásuk OROSZI IVÁNRA (1973), a Sugarloaf volt énekesére esik. A gyors szövegtanulások után az események és a zenekar alkotókedve új fordulatot és lendületet vesz. A lemezajánlatnak eleget téve Zalaegerszegen felveszik készülő albumuk demóverzióját, melyet a CrossRoads Records „UTOLSÓ TANGÓ BUDAPESTEN DEMÓ 1997” címen kizárólag kazettán hoz forgalomba. Mindemellett folyamatosan koncertezni kezdenek főként Budapesten, hogy az egykori közönséget visszahódítsák. Ennek egyik legjelentősebb lépéseként a Pepsi Szigeten lépnek fel kétszer: egyszer a Wanted-színpadon, egyszer a Rock színpadon, de mindkét helyen, mint főprodukció és az előbbin kb. 3000 lelkes néző előtt. A siker a csapatnak ismét nagy lendületet ad, ezért úgy döntenek, hogy végleges formában, profi körülmények között rögzítik az album anyagát. Dunakeszin a HSB stúdióban készített anyag októberben jelenik meg CD és kazetta formájában. Rögtön ezután újraforgatják az „A 7-ESEN” klipjét, ezúttal színesben, egy BKV buszon. A klip játszásra kerül majdnem valamennyi zenei műsorban és zenei adón (Z+, Szív TV, MSat, RTL Klub, MTV1, ATV, BP TV és vidéki kábeltelevíziók). Meghívást kapnak többek között az MTV1 „Repeta” című műsorába, mint sztárvendég. A lemez mindeközben kedvező fogadtatásra talál mind a nagyközönség, mind a szakma köreiben (pl. Z Magazin 5 pont). A zenekar történetében először 14 állomásos országos őszi koncert- és médiaturnéra indulnak különböző előzenekarok kíséretében.
  
  Az 1998
  -as évben folytatódnak a folyamatos koncertek. Tavaszi 17 állomásos országos média- és koncertturnéra indulnak. Közben egyre többször szerepelnek a különböző médiákban: Z+ „Sztárlat”, RTL Klub „A Reggel” (három alkalommal), „Bravo TV”, Szív TV „Különjárat”, BP TV: Nagy Feró műsora, Wanted magazin, Z magazin, Képes Európa, Budapest Week (angolul), Metal Hammer, Rockinform, fanzinok, stb. Tudtukon kívül az „A 7-ESEN” daluk bekerül a Petőfi Rádió „A rock gyermekei” című műsorába, ahol három héten át vezetik a slágelistát, majd közkívánatra interjú is készül velük. Elkészítik a „SZOMBAT ESTI ROCK´N´ROLL” klipjét, melyet az énekes lakásának a padlásán illetve egy Wigwam koncerten forgatnak és a már ismertetett TV adókon sugároznak. Nyáron először játszanak EFOTT-on, míg a Pepsi Szigeten a Z+ színpadon mintegy 2500 néző előtt lépnek fel, melyet a Z+ televízió egy interjúval egybekötve rögzít és később műsorára is tűz. Az ősz folyamán az Almássy téren lépnek fel a VHK meghívására és újabb, de rövidebb koncertturnéra indulnak eddig még nem érintett helyszínek beiktatásával. A budapesti helyszínek közül a törzshellyé előlépett, de időközben bezárt Wigwam Klub mellett a frissen megnyílt Süss fel nap nevű mulatóban, valamint a Jailhouse Rockpubban is folyamatosan koncerteznek. Eközben készítik az új dalokat és tervbe veszik egy következő album megjelentetését is. Szeptemberben elsőként hívják meg őket az MTV1 -azóta már megszűnt- „Zeneszombat” című adásába, ahol kétes sikert aratnak a helyi, főleg 50-es 60-as éveikben járó közönség előtt, de annál nagyobbat a TV néző fiatalok között. Télen ritkábban lépnek fel, inkább az új dalok írásával és próbákkal hasznosítják idejüket.
  
  Az 1999
  -es év eleje továbbra is az új dalok írásával telik. Időközben néhány szám erejéig csatlakozik hozzájuk ZSEMLYE SÁNDOR SZAXOFONOS, aki mára szinte az ötödik tagja a zenekarnak. Februárban hosszú idő után először lépnek fel az újonnan megnyitott, új helyre költözött Wigwam Rock Klubban, ahol akkora sikert aratnak, ami még őket is meglepi. Ekkor válik bizonyossá számukra, hogy valóban megérett az idő egy újabb album elkészítésére. Ismét belevetik magukat a dalszerzésbe és próbákba, csak néha megszakítva egy-egy Wigwambeli fellépéssel. Nyáron ismét játszanak az EFOTT-on, majd a Pepsi Szigeten, ahol ismét főprodukcióként szerepelnek a Wanted-színpadon. A nyár végén felveszik új demóanyaguk első 4 számát VEDRES JOE stúdiójában, majd ismét a próbaterembe mennek további ihlet- és zeneszerzés céljából. Szeptember végén rögzítik demóanyaguk második részét a saját „házistúdiójukban”. A tervezett album anyaga csaknem teljesen elkészül, már csak a felvételek és a kiadás lenne hátra, de a stúdiómunkálatok a tervektől eltérően nem kezdődnek meg sem az ősz, sem a tél folyamán. Ezen időszakban ritkábban, de folyamatosan koncerteznek és megkezdődik a konkrét készülődés az új album munkálataira. Az év zárása parádésan sikerül: december 28-án több kisebb zenekar kíséretében nagy sikerrel lépnek fel főprodukcióként az AURÓRÁVAL közösen a Petőfi Csarnokban.
  
  A 2000
  -es év januárjától mintegy 19 állomásos turnéra indulnak a C.A.F.B. és SUCKER PUNCH zenekarok kiséretében az ország kisebb-nagyobb városaiban (pl. Miskolc-Vian, Eger-Más Klub, Veszprém-Fintor, stb.). Ennek keretében kiemelkedő sikerrel szerepelnek Budapesten március 11-én a Wigwamban. A turné végeztével a nyár folyamán fellépnek a legjelentősebb nyári fesztiválokon, melyek közül a Pepsi Sziget 2000-en a szinte már szokásos sikerrel szerepelnek a Wanted-színpadon a nagyszámú közönség előtt. Az ősz folyamán ismét turnéra indulnak a C.A.F.B. és a SUCKER PUNCH zenekarokkal, melynek során 10 előzőleg nem érintett helyszínt keresnek fel. A koncertek közepette szeptember 29-én végre megkezdik az új lemez anyagának felvételeit és erejükből még egy élő fellépésre is futja a Duna TV „Miénk a tér” című adásában, ahol két régi és két új dalt játszanak. A turné és a felvételek végeztével KOVÁTS ÁRON gitáros üzleti karrierje érdekében kilép a zenekarból és a zenei pályát is elhagyja. Az gitáros posztjára KATÓ CSABA érkezik az ugyancsak népszerű BOMBER együttesből. Az új felállás bemutatkozására november 18-án kerül sor a Wigwamban osztatlan sikert aratva. A 2000-es évet ugyancsak ezen a helyszínen zárják december 26-án a II. Punkkarácsony főzenekaraként, teltházas koncerttel búcsúzva a XX. századot.
  
  A 2001
  -es év januárjában befejeződnek az új album stúdiómunkálatai, majd február-tól ismét a C.A.F.B. társaságában indulnak a mintegy 15 állomást éritő tavaszi turnéjukra. Március végén megállapodnak a Metal Hammer Produkciós Irodával az új CD kiadásáról, aminek megjelenési időpontját május végében határozzák meg. Eközben folyamatosan koncerteznek, de a lendület ismét megtörik, amikor KATÓ CSABA -zenei különbözőségek miatt- távozik a zenekarból. A hátralévő koncerteket -ideértve az EFOTT és Pepsi Sziget fellépéseket is- egy, már az új lemezen is közreműködő stúdiózenésszel, Dandó Zoltánnal játsszák. Közben a Pepsi Sziget 2001 Fesztiválra megjelenik az új CD és kazetta 2001g címmel. Október elején, hosszas keresés és válogatás után a gitáros posztjára a gödöllői illetőségű LENCSÉS BALÁZS kerül. A további részletekről a hírek rovatban...


Kulcsszavak:
  M.Á.K. 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

M.Á.K. web

 programajánló: 
2023. március 30. - 2023. március 31.
Pantera dupla koncert a budapesti Barba Negra Red Stage-en
2023. április 3.
Just Mustard – a shoegaze csillaga a Durer Kertben (Dürer Kert - Budapest)
Gitárosok hete az Analogban! – Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
 kiemelt 
Corporation European Tour 2023 – Aviana, InVisions, Earth Caller, Dead Like Juliet
  
Az Aviana, InVisions, Dead Like Juliet és Earth Caller közös turnéra indul

Kamelot + Myrath + Eleine a Barba Negra Red Stage-en
Swallow The Sun, Avatarium koncertek május 1-én
Gitárosok hete az Analogban! – Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Pantera dupla koncert a budapesti Barba Negra Red Stage-en
 friss hozzászólások 

Epica, Apocalyptica (2)
Telling Secrets: magyar hátterű csapat bontogatja a szárnyait a tengerentúlon (2)
Megjelent a Hickory zenekar új dala (2)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 máté bence    worning    rudolf péter    skyclad    maria brink    gogol bordello    battleship    misery index    rosa parks    keeper of dreams    szelíd teremtés    paddy and the rats    brooklyn decker    helia    geoff tate    beat dis    Ágens    metal    grand magus    galla miklós    linkin park    tornűr    az emlékmás    the unknown    mission impossible  

r45
Copyright 2000-2023 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!