hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
hírek   2021. július 22. csütörtök   06:26
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Csík János és a Mezzo, Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák a Fonóban


  Igazi nyáresti koncertet ígér a Csík zenekar július 22-én estére: a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató jó hangulatú, jazz ízű dallamok a zenekar remek muzsikusainak előadásában. Ahogy Csík Jánostól megszokhattuk, újszerű és mégis szokatlanul ismerős minden, szerethető, családias és magával ragadó. Július 29-én a Fonó légkondicionált koncerttermét már Ferenczi György és rackái töltik be hangokkal és energiával, zenei kreativitással és szeretettel. Kitör a magyar rock and roll forradalom, blues és népzenei alapokon, és bevalljuk: ez már nagyon hiányzott nekünk!
  
  Közben a Fonó Teraszon ingyenes koncertek muzsikálják belénk a hideg kézműves söröket és remek fröccsöket: Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója, a Juhász-Sárkány-Cseh Jazz Trió és az elmaradhatatlan, számtalanszor hivatalosan és szívünkben is díjazott Gáspár Károly Trió szórakoztat bennünket. Péntekenként táncházzal telik meg a ház, a talpalávalót 23-án a Magosnak és az Erdőfűnek, 30-án pedig a Ritka zenekarnak köszönhetjük. A szombat délutáni családi programok is folytatódnak, a Klárisok zenekar mesekoncertje és az Ördöngös Népzenetanoda várja a kisebbeket igényes, gyerekeknek szóló zenei programmal a következő szombatokon.
  
  Sajátos jó hangulatú koncertélményt ígér Csík János és a Mezzo zenekar július 22-én 20.00-kor. Friss, lendületes előadásukban a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató jó hangulatú jazz ízű dallamok, olyan zenészek tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki pedig a jazz muzsikához áll közelebb. A dalok – ahogy Csík Jánostól megszokhattuk – precízen összeállított elegye a különböző stílusoknak, szerethetően megidézve régi és új zenéket, újra gondolva azokat. Éppen ezért színes, újszerű és magával ragadó a zenekar muzsikája, szokatlan és mégis jólesően ismerős.
  
  
  
  Ferenczi György és zenekara július 29-én 20.00-kor ismét csodát tesz velünk: beszippant és elvarázsol – pusztán hangokkal, energiával, végtelen kreativitással és szeretettel. Műsorukban összeolvad a magyar kultúra, és a rock ´n´ roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock ´n´ roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.
  
  
  
  Péntekenként koncert és táncház tölti be a házat és kitáncoljuk magunkból az elmúlt hónapokat, évet! Július 23-án a táncházmozgalom egyik legkiemelkedőbb fiatal formációja, a Magos lép színpadra az esti koncerten. Elsősorban Erdély (Kalotaszeg, Mezőség, Székelyföld) és a Kis-Magyarország (Szatmár, Dunántúl) területeinek dallamait játsszák. A koncertet követően a hazai táncházak első számú zenekara, az Erdőfű muzsikál táncházat, ameddig bírja a lábunk!
  
  Július 30-án pénteken a Ritka zenekar duplázik: Vizek, tornyok, hegytetők - monografikus koncertjüket hozzák el Magyarózdról, majd a táncházban is muzsikálnak. „A magyarózdi népzenei gyűjtések története már jó ideje foglalkoztatja a fantáziánkat. A koncertanyag összeállítását egy hosszas kutakodás előzte meg, melyben a Zenetudományi Intézet rengeteg digitalizált anyagát dallamok szerint kellett szétvágni, áttanulmányoztuk Horváth István Magyarózdi toronyalja című könyvét, Pávai István Magyarózdi népzene című DVD-romját, Jagamas János DVD-romján lévő felvételeket, hogy megismerjük a különböző zenészek által játszott, jó pár évtizedet átölelő felvételhalmazt. Az eredeti anyagok mellett az eddigi revival feldolgozások is tanulságosak voltak, főként a Horváth István unokájával, Panek Katival készült felvételek. A gyűjtések idején a zenekarok tagjai minden esetben meglehetősen idősek voltak, tehát sok esetben rekonstruálnunk kellett, hogy milyen is lehetett az egészséges hangzásvilág, tempók. Az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk milyen elzárva lenni, közösségi élményeket nélkülözni. A koncertet úgy alakítottuk, hogy daltanítások szakítják meg a koncerthangulatot. Ám pont ezek a megszakítások kötnek minket szorosabban össze a hallgatóság tagjaival.” – írja a zenekar.
  
  
  
  Mindeközben a Fonó Teraszon kiváló jazzformációk adnak egymásnak találkozót:
  Július 24-én Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója lép fel 19.30-tól. Az ének és nagybőgő kettőse első hangzásra talán szokatlannak tűnhet, hiszen a duó formáció zenei műfajtól függetlenül egyike a legmerészebb alkotási formának, ebben a felállásban pedig unikumnak számít. A páros zenéjében az akusztikus hangzás a tradíciók iránti tiszteletet sugallja, míg az elektronika megjelenése egyfajta reakció a jelen kor hatásaira. 
  
  
  Az est második felében a Juhász-Sárkány-Cseh Jazz Trió játszik, amelyben Juhász Attila (zongora), Sárkány Sándor (bőgő) és Cseh Balázs (dob) áll össze egy nagy közös mjzsikálásra.
  Gáspár Károly zongorista a hazai jazz élet egyik meghatározó szereplője. Sokrétű zenei tevékenysége mellett a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője, a JazzMa.hu kritikai rovatvezetője. Triójával saját kompozíciókat és jazz standardeket egyaránt műsoron tartanak. Zenéjükre jellemző, hogy friss és előremutató, romantikus és esztetizáló, ugyanakkor tiszteletben tartja a mainstream jazz hagyományait. A Gáspár Károly Trió a JazzMa.hu olvasói szavazatai alapján „Az év lemeze”-díjat nyerte el a „The Outsider”című albummal, amelyet 2019-ben pedig Fonogram-díjra is jelöltek. Gáspár Károly a JazzMa.hu 2019-es Szerkesztőségi Szavazólistáján „Az év zongoristája”-díjat nyerte el, a Fesztivál- és Koncertszervezői Szavazólistán a „Salvation” (második albumuk) „Az év lemeze”, a Gáspár Károly Trió pedig „ Az év együttese” lett. 2020-ban Fonogram-díjra jelölték a „Salvation”-t. 2020-as JazzMa.hu Olvasói Szavazólista, „Az év zongoristája”-díj: Oláh Kálmán és Gáspár Károly.
  
  Ahogy az elmúlt időszakban végig, a következő hetekben is szombaton délutánonként családi programmal készülünk 16.00 órától. Július 24-én a Klárisok zenekar mesekoncertje lesz remek zenészekkel. Korzenszky Klára énekesként és gyermekpszichológusként egyaránt fontosnak tartja a játék és a mese szerepét a gyermekek egészséges személyiségfejlődésében. A Klárisok zenekar mesekoncertjén a sok évszázados népi bölcsességek, mesék, mondókák és népdalok harmonikusan fonódnak össze a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeire épülve.
  
  31-én szombaton 16.00-kor pedig az Ördöngös Népzenetanoda tart Hangszersimogató családi programot a házban. A komáromi Ördöngös Népzenetanoda arra vállalkozik, hogy kortól és zenei előképzettségtől függetlenül minél több emberrel megismertesse a hallási utáni ösztönös zenetanulás módszerét és az együtt muzsikálás ősi varázsát. A magyar népzene igazi mesterei, a falusi parasztzenészek évszázadokon át hagyományozták páratlan kincsüket olyan módon, hogy sohasem láttak kottát és a muzsikálást nem iskolában tanulták. Horsa István 2010-ben alapította meg zenetanodáját, amelyben pontosan ezzel az ősi módszerrel tanítja a zenét. Meggyőződése, hogy ha szeretnénk ugyan úgy muzsikálni mint a mesterek, akkor a módszereiket is követnünk kell. Az Ördöngös Népzenetanoda különleges előadása a ”Hangszersimogató”, amelyben a gyerekek saját maguk is kipróbálhatják a legfontosabb magyar népi hangszereket és a rögtönzött együtt muzsikálás során megérezhetik, hogy mekkora örömet jelent a magyar népzene.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2021. október 15.
Pineapple Thief az A38-on (A38 Hajó - Budapest)
2021. október 21.
Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021 (A38 Hajó - Budapest)
Estas Tonne Magyarországon- Essential Sounds of the Universe
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Zenei különszámmal jelent meg a Fedél Nélkül utcalap
Kitörés Platon barlangjából – három év után új lemezzel jelentkezik az ék zenekar
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartja lemezbemutatóját a Tulpa zenekar
Ossian: Most mi jövünk címmel jön a feldolgozáslemez, itt vannak az első hét dalai
A rock, a free jazz és az afrikai zenék találkozása - megjelent a JÜ harmadik nagylemeze
Közeleg a 10. Szemrevaló Sehenswert filmfesztivál
Zamárdi a Soundra szavazott
Jön 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
 kiemelt 
Dream Theater: friss album, 2022-ben budapesti koncert
  
15

Gojira, Alien Weaponry, Employed To Serve a Barba Negra-ban
Sabaton: Budapesten a The Hu-val es a Lordi-val
Akusztikus lemezzel koncertezik novemberben Budapesten a Sonata Arctica
Budapesten koncertezik Hans Zimmer
 friss hozzászólások 

Elmarad a Zakk Wylde´s Black Label Society fellépése (1)
Kókler (1)
Nincs menekvés! “I’m Gonna Get You” címmel megérkezett a Bengal második videoklipje (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zac efron    posthum    symphorce    eleine    boysetsfire    prosectura    waking into nightmares    jessica biel    offspring    within temptation    black-out kowa    hard charger    henry rollins    rém hangosan és irtó közel    arkan    the stone roses    simon pegg    mano negra    moulin rose    eros ramazotti    pancser police    thirty seconds to mars    godsmack    amy winehouse    atreyu  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2021 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!