hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2023. szeptember 19. kedd   06:36
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fékomadta – megelevenedik a középkor Zsámbékon
2023. október 14. Zsámbék, Romtemplom

  Élt egyszer egy francia lovag Zsámbékon, akinek legendája most megelevenedik Zsámbék csodálatos helyszínein a koraközépkorral együtt. A Fékomadta fesztivált helyi művészek és hagyományőrzők hívták életre ezelőtt öt évvel, hogy az interaktív összművészeti fesztiválon betekintést engedjenek a település középkori múltjába, hagyományaiba, hiedelemvilágába.
  
  Október 14-én idén is minden szempontból páratlan és rendhagyó programok várják az érdeklődőket: lesz várfoglaló, birkacinca, vasaló és bestiárium, no meg boszorkányégetés és máglyarakás, este pedig olyan remek zenekarok koncertjei várják az érdeklődőket a nagyszínpadon, mint a Szélműves, a Hollóének és a Zoord! A különleges borélményről a Nyakas-hegyi Borút Egyesület termelői gondoskodnak.
  
  De mi az a Fékomadta? Talán ez is kiderül!
  
  A legújabb kutatások szerint, a nemzetséget alapító Aynard 1097-ben érkezhetett Könyves Kálmán leendő feleségének kíséretében, aki szicíliai normann származású grófnő volt. A lovag Zsámbékot és környékét birtokul kapta, leszármazottai pedig a zsámbéki premontrei prépostság alapítói, az Öregtemplom építői.
  A Fékomadta a település egyik legkülönlegesebb rendezvénye évről-évre. A középkori vásári játékok és a kézművesműhelyek sajátja, hogy azokba bárki -életkortól függetlenül - bekapcsolódhat, és egy pillanat alatt a közösség részévé válik. Idén először a Romtemplom körül lakja be a csodálatos teret a rendezvény, ahol egész középkori falu és vár épül fel!
  „Nagy öröm, hogy immár ötödik alkalommal lesz Fékomadta Zsámbékon, hiszen a rendezvény különleges színfolt az egész hazai fesztiválpiacon! A megelevenedő történelmi legenda köré a város számos művésze, kézművese teszi hozzá a maga alkotását, professzionális hagyományőrző csapatokkal, hogy együtt különleges atmoszférát teremtsenek. Ez egy igazi családi fesztivál, ahol a játékokban bárki részt vehet. Szeretettel várunk minden látogatót az egész országból, merüljenek el ebben a különleges világban” -mondta Horváth László, Zsámbék Város polgármestere
  „A Fékomadta igazi sátoros ünnep. Itt nem fellépők és nézők vannak, hanem mindenki része a mulatságnak! A fesztivál középpontjába idén az Öregtemplom kerül. Itt építjük meg a várat és az interaktív középkori falut, melynek terén zajlik majd a mulatság számos játékkal, dobosokkal, dudásokkal, harcosokkal, pecsenyéket jó borral öblögetve. Sötétedéskor hatalmas óriásokkal együtt, fáklyás felvonulással megyünk le a Zichy-térre, ahol hagyományosan vár minket a boszorkánypör és a máglya. Persze remek zenék lesznek ismét a nagyszínpadon, így fellép a Hollóének, a Szélműves és érkezik a Zoord. Késő este pedig kirobbanó folkkocsma élmény vár mindenkit!” – mondta el Fejér Máté, a Fékomadta művészeti vezetője.
  
  A Hollóének Hungarica Régizene Együttes középkori és világzenei produkció, a XII–XVII. századdal bezárólag, hangszereik között középkori duda, ciszter, középkori dob szerepel, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll!
  A népzenészekből verbuválódott Szélműves zenekarnak különleges hangszerösszeállítása, illetve a különböző zenei stílusokban gyűjtött tapasztalatok adják meg az esszenciáját. Zenéjük magva a moldvai csángó népzene, de koncertjeiken megszólalnak az erdélyi, román és zsidó népzene dallamai is. Sodró lendületű koncertjeiken és táncházaikban a hangszerelésnek, előadásmódnak és a moldvai népzene sajátos erejének köszönhetően olyan energiák szabadulnak fel, amelyek a laikus és rutinos néptáncos közönséget egyaránt táncra késztetik.
  A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg Zsámbékon. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, Szilágyi Áron. A dalok alapját képező erdélyi és ősi nomád népzenéhez bátran és kreatívan nyúl a trió, zenéjük egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, bulis, táncolható – a hangszerelésben pedig igazi kuriózum a doromb, amely elég kevés zenekarnál lelhető ma már fel, s ott is leginkább háttérben meghúzódó ritmuskíséretet szokott adni. A Zoord azonban „főszerepet” oszt ennek az egyszerű, de mint a zenekar esetében kiderül, rendkívül sokoldalú hangszernek, hogy egy feledhetetlen estével ajándékozzanak meg bennünket!
  A Musica Veneris egy nemrég alakult formáció, mely a Zsámbéki medence és környékének népzenészeiből jött létre. Alapvetően középkori világi zenék, valamint erdélyi, moldvai, gyimesi népzenék kapcsolódási pontjait dolgozza fel, és montírozza e két világot. Hangszerelését tekintve egyszerre vegyül benne a középkori hangzásvilág és az autentikus magyar népzene hangzása. Tekerő, dob, gardon, duda, koboz és hegedűk szólaltatják meg ezt a különleges zenei montázst.
  
  A Fékomadta látogatása ingyenes, várunk mindenkit szeretettel. Bővebb információ a Fékomadta Facebook oldalán.
  
  Program:
  Romtemplom
  09.00 Az Aynardok nemzettségi temploma Délelőtti történelmi tárlatvezetés az Öregtemplomban, korhű viseletbe öltözött animátorokkal.
  10.00 Falvak népe Interaktív Árpád-kori falu az Öregtemplom előtt. Fazekasok, kovácsok és kőfaragók várnak nyitottműhelyekkel, lehet fonni, szőni a gyapjúműhelyben. Kosárfonás, fafaragás, rackatekergetés és tyúkcsigorgatás a szérűben.
  11.00 Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal. Látványkonyha, omló hús a csontjáról, ser és bor a pecsenyékre, íjászat és párbajok a ringben. Az esti bicskázást megelőzendő hétpróba az erőseknek.
  12.00 Angelus Úrangyala imádság az Öregtemlomban, a lovaggal és házanépével.
  13.00 Vasaló Bemelegítő haditorna, benne Gyerekhad Zsámbék
  13.30 „Egy lándzsa” Az Árpád-kor nyugati és keleti harcmodorát ötvöző fegyveres egységeinek bemutatása lovasokkal és gyalogosokkal.
  14.00 Várfoglaló Interaktív csata gyerekeknek.
  15.30 Birkacinca Originál zsámbéki buszkasi.
  16.30 Ostrom Hagyományőrző nagycsata. Mert ha mán megépítettük a várat meg is kell ostromolni.
  17.30 Zsámbéki bestiárium Fákjás vonulás hatalmas szörnyekkel, óriásokkal.
  
  Zichy tér
  18.00 Boszorkánypör Hatóságnak bejelentett banyaegrecéroztatás, mely tény tudományos furunkuluskutatással bizonyíttatik.
  18.30 Máglyarakás mert ugyebár: „Mit lehet még elégetni?? TÖBB BOSZORKÁNYT!”
  
  Nagyszínpad
  19.00 Hollóének
  20.00 Szélműves
  21.00 Zoord
  22.00 Faház After, Fitzere folkkocsmaSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 leonard cohen    rock    everwood    dawnstar    dystopia    ivan reitman    smashing pumpkins    faith no more    the flaming lips    bergendy    washington dead cats    zenés-táncos    limb for a limb    nin    pannónia fesztivál    che sudaka    forever still    Üvegtigris    lighthouse project    zombie11    timo mass    weezer    nemes márton    tour 2012    sziládi mónika  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!